Mit nekik az infláció: ezek a szakmák most is jól fizetnek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Mit nekik az infláció: ezek a szakmák most is jól fizetnek

Múlt hónapban 11,7% volt az infláció az előző év azonos időszakához képest, ezt pedig mindenki megérzi. Idén ugyan sok területen emelkedtek a bérek, de a kétjegyű drágulással csak kevés munkaadó tudja felvenni a versenyt a fizetésemeléskor. Vannak viszont olyan hiányszakmák, ahol nem jelent problémát a magas infláció: a Pénzcentrum szakértőket kérdezett arról, melyek a leginkább inflációálló szektorok, illetve mely területeken készülnek pluszemeléssel a munkaadók.

Az utóbbi időben kikerülhetetlen téma az infláció: az általános drágulást mindenki érzi, ráadásul az alapvető élelmiszerek ára emelkedik a legjobban, ami keményen érinti minden itthon minden vásárló pénztárcáját. Ugyan idén sok területen jelentősen nőttek a bérek, de nem mindenki tud kialkudni magának emelést, így sokak fizetése veszít a vásárlóértékéből. Jelenleg itthon a munkaadók is szorult helyzetben vannak, ugyanis az emelkedő költségek mellett nehéz kigazdálkodni a bérfejlesztésre szánt keretet. Vannak viszont olyan területek, ahol jelentősen emelkedtek a fizetések, így ezeknek a szakembereknek meg sem kottyan a 10% feletti infláció. Annak jártunk utána, mely szektorokban nőttek idén a leginkább a bérek, és melyek voltak a leginkább inflációállószakmák.

Hiányszakmák

A koronavírus-járvány két éve általánosságban nagy mozgást indított el a munkaerőpiacon, sokan kényszerültek pályaváltásra. Ennek a hatása viszont most jelentkezik igazán: ugyan újra fellendülne a turizmus, de egyszerűen nincs elég ember a szállodákban, az éttermekben, vagy éppen a repülőterekben, hogy biztosítani tudják az utazásokat. Ezen kívül általánosságban véve beszélhetünk munkaerőhiányról például az IT-terülteten, de ugyanígy sok helyen toboroznak sofőröket és szakmunkásokat is. Ahol pedig munkaerőhiány van, ott magas bérekre lehet számítani:

Szellemi területen kifejezetten „válságállónak” számítanak az informatikai és mérnöki területek, itt a bérek is igen magasak és könnyebben érvényesítik a bérigényüket a munkavállalók, mert nagyon nagy a kereslet ezen szakmákban. Azt is látjuk, hogy a szakképzettséget igénylő fizikai-, szakmunkás pozíciókban, például technikus, gépész, karbantartó, villanyszerelő, targoncás is kedvező ajánlatokkal lehet találkozni"

– válaszolta ezzel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Szintén hozzátette, hogy a koronavírus-járvány okozta válság rámutatott a gyógyszeripar fontosságára, úgy szellemi, mint a kék galléros munkakörökben, tehát ezt a területet is a válságálló szektorokhoz sorolhatjuk. Juhász Csongor egyébként azt is hozzátette, hogy. Szinte minden területen tapasztalható a munkaerőhiány, ha mégis ki kéne valamit emelni az talán a gyártás és a vendéglátás lenne. A termelő területen nagyon keresettek például az operátorok, míg a vendéglátás területén szakácsokból, felszolgálókból, pultosokból van jelentős hiány.

Számos olyan iparág van, a kereskedelemtől, a gyártáson, az építőiparon át egészen az IT-ig, ahol az elszívóhatás megelőzésére, kiküszöbölésére a cégeket az inflációt követő, vagy azt meghaladó bérfejlesztésre kényszeríti”

– utalt Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója a Pénzcentrumnak arra, hogy a hiányszakmákban nem csak a toborzás, de a munkaerő megtartása is problémát jelent.

Mely területeken emelkedtek biztosan a fizetések?

A feszített munkaerőpiaci helyzet miatt – aminek következtében kulcsfontosságúvá vált a már meglévő munkaerő megtartása – a kékgalléros pozíciókban szinte minden területen történt emelés, ideértve a szakképzett és a szakképzetlen munkavállalókat is.

A szellemi munkák esetében azt látni, hogy jellemzően a magasabb keresetű pozíciókban emeltek – példaként mondhatjuk az IT, mérnöki területeket, a pénzügyet és az ellátási láncok zavartalan működését biztosító pozíciókat”

– nyilatkozta Juhász Csongor a Pénzcentrumnak arról, milyen területeken voltak idén jelentős béremelések. A szakértő tapasztalatai szerint a vállalatok jellemzően igyekeznek a béremeléssel is megtartani munkavállalóikat, azonban vannak olyan hiányszakmák és pozíciók, melyek esetében egyszerűen elfogyott a bevethető munkaerő. Juhász szerint megoldás lehet az ázsiai vendégmunkások alkalmazása.

Az általános drágulást egyébként legjobban azokon a területeken dolgozók fizetése állja, akiknek devizában utalják a bérüket, ezzel kapcsolatban Nógrádi József így nyilatkozott a Pénzcentrumnak:

Az inflációs hatásokkal szemben Magyarországon azoknak a cégeknek az alvállalkozói és nem munkavállalói élvezhetnek védettséget, akik a vállalkozói szerződésükben az ellentételezést devizában határozták meg. Itt jellemzően multinacionális cégekre magyarországi munkavállalóira kell gondolni. Olyanokra, akik magas hozzáadott értéket állítanak elő és a szaktudásukkal a nemzetközi munkaerőpiacon versenyeznek

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

infláció

fizetés

szakma