Most érdemes még dinnyét venni? Napokon belül borsos ára lehet

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Most érdemes még dinnyét venni? Napokon belül borsos ára lehet

Az extrém hőhullám miatt az idei dinnyeszezon csúcsidőszaka jelentősen lerövidült, a későbbre időzített tételek is korábban érnek be – számolt be róla a a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB. A portál Sándor Lászlóval, a BASF és a Nunhems szaktanácsadójával beszélgetett a 2022-es dinnyeszezon további alakulásáról.

Mint írják a hazai dinnyeszezon július 15-e körül érte el csúcspontját, a legnagyobb tételeket ekkor szállították a termelők, innentől némileg mérséklődik a kínálat, a hazai piacok ellátása belföldi termékkel viszont bőségesen biztosított, és exportra is kerülhetnek tételek. Mindez annak ellenére is igaz, hogy a hőség miatt a termésátlagok sok helyen el fognak maradni a szokásostól, van, ahol 20 t/ha a hozambeli különbség az előző évekhez képest. Az elmúlt időszakban viszont annyi gyümölcs érkezett a nagybani piacokra, hogy torlódás alakult ki, nehéz volt értékesíteni az árut.

A perzselő hőség határozza meg leginkább a szezont

Az extrém hőhullám nagy mértékben befolyásolja az idény alakulását, ennek hatására a későbbre időzített tételek is korábban érnek be. A hőség miatt a szezon csúcsidőszaka jelentősen lerövidült, „összeérett a dinnye”, ráadásul a szélsőségesen meleg idő óriási kihívást jelent a gazdák számára. Ilyen körülmények között az öntözést csúcsra kell járatni, a termést az extrém sugárzástól is védeni kell, mindent el kell követni, hogy ne „főjön” meg a dinnye a földön, ne érjen túl. Mindemellett a földeken dolgozó idénymunkások és szedők egészségi állapotára is figyelni kell, nem feledkezve meg arról, hogy egyesek már hetek óta ilyen körülmények között dolgoznak a földeken. Ilyen melegben lehetetlen ugyanannyit dolgozni, mint normál esetben, és a szélsőséges hőségben nyilván a munkások teljesítménye is elmarad a szokásostól – közben pedig ott a szerződéses nyomás, hogy kamionnyi tételeket kell időre leszedni és útnak indítani.

Örvendetesen magas hazai kereslet

A termelési feltételeket jelentősen megnehezítő extrém körülmények Európa más országaiban is jelen vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok, viszont öröm az ürömben, hogy a nyári hőség a dinnyefogyasztás egyik legjobb ösztönzője (Németországban a tavalyi hűvös, csapadékos nyár miatt visszaeső kereslet erre a legjobb bizonyíték). Főleg Nyugat-Európában azonban már érzékelhető a piacokon egy keresletet csökkentő hatás is: az elszálló rezsi- és élelmiszerárak miatt a fogyasztók igyekeznek spórolni, és visszafogják a zöldségekre és gyümölcsökre költött pénzüket. Ez a hatás Németországban már az év korábbi szakaszában megmutatkozott szamócánál és spárgánál is (Csalódásuknak adtak hangot a német szamóca- és spárgatermesztők).

Az idei szezon sajátossága még (és tavaly teljesen más volt a helyzet), hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket, mivel ezek elsősorban a nagybani piacokon kerülnek forgalomba. A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresik, és jól megfigyelhető, hogy a pultokra kihelyezett dinnyék közül a kisebbek gyorsan elfogynak, és a nagyobb méretűeket csak utánuk viszik el. Az előző évben kifejezetten jó kereslet volt a nagytestű dinnyékre, ezért a termelők jelentős része kezdett el ilyen gyümölccsel foglalkozni, ennek a kategóriának idén nincs jó piaca.

Elfogadható felvásárlási árak

A termelői árak Békés megyében az utóbbi napokban átlagosan bruttó 80-100 Ft/kg körül alakulnak a magvas, és a bruttó 115-120 Ft/kg-os sávban a magszegény dinnye esetében, amivel a termelők közepesen lehetnek elégedettek – katasztrofálisan alacsony vagy kiugróan magas árakról tehát idén nincs szó.

A nagybani piacokon 150-200 Ft-os árak is tapasztalhatók de ott jelen pillanatban limitált mennyiség értékesíthető. Különösen azoknál a termelőknél alakulnak szépen az idei pénzügyi mutatók, akik az árak emelkedése előtt, még a tavalyi év vége felé be tudták szerezni inputanyag-készleteiket, és esetleg valamennyi felületen korai dinnyét is termesztettek. Már most látszik, hogy sok helyen újra fog kötni a dinnye, ezért augusztusban még egy harmad vagy negyed termést lehet majd betakarítani ha az időjárás megfelelően alakul, ami megmentheti a szezont azoknál a termelőknél is, akiknél a hozamok jelentősen visszaestek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dinnye

dinnyefogyasztás

dinnyetermesztés

dinnyetermesztők

árak

körkép