Százezreket is ráfizethet, aki így spórolna a rezsin: legyél résen, nagyon lehúzhatnak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Százezreket is ráfizethet, aki így spórolna a rezsin: legyél résen, nagyon lehúzhatnak

Augusztus elsejével életbe lépett a rezsicsökkentés vége, ami szerint a magánszemélyekre csak egy bizonyos átlagfogyasztásig érvényes a kedvezményes rezsiár, emiatt pedig további áremelésekre számíthatunk és az is valószínű, hogy egyre többen akarják majd korszerűsíteni a hőszigetelésüket. Utóbbi pedig nem véletlen: hatalmas összegeket tudunk megspórolni a gázszámlánkon egy kis befektetéssel, aminek a hatása már azonnal érezhető lesz és nem csak a pénztárcánkon. Azonban napról napra nehezebb hozzájutni a szükséges alapanyagokhoz, amiknek az ára akár óránként is változhat a forint árfolyamától függően.

Egyre többünkben megvan a szándék arra, hogy korszerűsítsük az otthonunkat energetikailag, főleg most, amikor már sokak a többszörösét kénytelenek fizetni az eddigi rezsijüknek. Korábbi cikkünkből kiderült, hogy a napelemrendszerek iránti kereslet a sokszorosára nőtt az utóbbi pár hétben, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés végét, ez pedig további árnövekedéshez fog vezetni rövid távon, írja a Pénzcentrum.

A hőszigetelés esetében az újHÁZ Centrum elmondása szerint még nem beszélhetünk arról, hogy hirtelen megnőtt volna a kereslet, de a cég ennek ellenére is ezzel számol:

Egy nagyon friss kormányzati döntésről van szó, aminek ilyen rövidtávon még nem látni a hatását. Ennek ellenére a piac szereplői a most bejelentett rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntés hatására a hőszigetelőanyagok iránti tovább fokozódó keresletnövekedéssel számolnak, mely tovább növelheti az egyébként is hosszú szállítási határidőket. Amit pedig már most érzékelünk, hogy rendkívül hirtelen és gyorsan megnőtt a kereslet a kémény termékkörben, valamint a tűzifa iránt, hiszen a lakosság most alternatív fűtési megoldásokat keres a rezsicsökkentésre. Egyértelműen látszik, hogy a lakosság körében az év végéig az energiahatékonyságot támogató termékkörök lesznek a fókuszban, ilyen pl. a szálas hőszigetelés is, amit elsősorban födémek, tetőterek szigetelésénél használnak

- mondták el a lap megkeresésére. Az pedig, hogy ezzel próbálnak spórolni az emberek nem véletlen: a hőszigeteléssel és más energiatudatos megoldással ugyanis nem csak jelentősen csökkenthetjük a számláinkat. Ráadásul a befektetésünk azonnal megtérül, hiszen nő az ingatlanunk értéke.

Ezt pedig a számok is alátámasztják, hiszen sok felesleges energiát használhatunk el, ha csak egy részét korszerűsítjük otthonunknak, vagy nem a megfelelő alapanyagokat választjuk a spórolás jegyében. Egy átlagos magyar családi ház esetén ugyanis a falakon keresztül akár 30-40 százalék, a nyílászárókon keresztül 15-20 százalék, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő is távozhat. Így, ha nincsen megfelelően szigetelve a ház valójában az utcát fűtjük.

Hosszú távon tehát megéri belevágnunk a beruházásba, de felmerül vele kapcsolatban több kérdés is, főleg most, hogy az energia- és alapanyagárak az egekben vannak, miközben szinte már alig lehet kivitelezőt találni.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hőszigetelés

szigetelés