Berobbant az áremelkedés a magyar konyhákba: ennyivel drágultak kedvenc ételeink

HelloVidék   
  Megosztom
Berobbant az áremelkedés a magyar konyhákba: ennyivel drágultak kedvenc ételeink

A napokban tette közzé júliusi inflációs jelentését a statisztikai hivatal, ez ismételten azt mutatta, hogy félelmetesen gyorsan emelkednek az árak Magyarországon. Az otthon elkészített étel a leginkább költséghatékony továbbra is, de vajon mennyire drágította meg az infláció a hagyományos hazai kedvencek elkészítését?

A KSH adatai szerint júliusban 13,7 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett, de a kasszáknál fizetve ezt az átlagot magasabbnak érezzük. Az otthoni főzés is egyre drágább az infláció miatt, az mfor.hu végigvette néhány klasszikus fogásunk hozzávalóit, és a KSH átlagáraival a következő eredményekre jutott:

  • a csirkehúsleves ára egy év alatt 1000-ről 1400 forintra,
  • a rántott karajé 1600-ról 2000-re,
  • a lecsóé 1700-ról 2100-ra,
  • a kakaós palacsintáé 430-ról 530-ra nőtt.

A fentiek szerint a palacsinta drágult a legkevésbé, mivel a cukor, a liszt, az olaj és a tej árát is ársapkával látták el.

Európai összehasonlításban a konyhai alapanyagok árszintjének vizsgálata is azt mutatja, hogy a hazai áremelkedés ijesztően növekszik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

drágulás

árnövekedés

étel

fogás

húsleves

rántott hús