Brutálisan megnőttek az alapanyagárak: mire lesz így elég a felújítási támogatás?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutálisan megnőttek az alapanyagárak: mire lesz így elég a felújítási támogatás?

Egyre brutálisabb az építőanyagok drágulása idehaza, és ezzel párhuzamosan a felújításra költhető állami támogatás is jóval kevesebbet ér most, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly júliusban például majdnem kétszer annyi csempét lehetett volna venni a maximum 1,5 milliós, anyagra költhető összegből, mint most. Értelemszerűen az járt a legjobban, aki a lehető leghamarabb lépett, aki pedig csak mondjuk mostanában lett jogosult az állami ingyenpénzre, az jóval kevesebb dolgot tud megcsináltatni.

Ahogy a Pénzcentrum írja, júliusban évtizedek óta nem látott inflációt mértek Magyarországon. A fogyasztói árak 2021 júliusa és 2022 júliusa között átlagosan 13,7 százalékkal emelkedtek. És a drágulás mégjobban szíven üthette azokat, akik valamilyen felújítási munkába kezdtek, vagy új bútorokat vásároltak volna a lakásukba.

A KSH a csempe (fehér és egyszínű színes), valamint a laminált parketta átlagos négyzetméterárat követi nyomon, illetve a diszperziós falfestékét (10 literes kiszerelés) is rendre közlik. A statisztikai hivatal szerint éves szinten mindhárom termék jócskán az infláci felett drágult, ugyanis 2021 júliusa óta

  • a csempe átlag 68,4 százalékkal,
  • a parketta átlagosan 39,9 százalékkal,
  • a falfesték pedig 24 százalékkal kerül többe.

És az is látszik, hogy ezt az idei évben szedték össze javarészt a vizsgált termékek. Ugyanis csak idén január óta

  • a csempe átlagosan 47,3 százalékkal kerül többe,
  • a parketta 30,3-mal,
  • a festék pedig átlag 16 százalékkal drágult meg 2022 során.

Az árrobbanás a háború kitörését követően indult csak be igazán. Hogy szemléletesebb legyen, mekkora a báj, érdemes megemlíteni, hogy még a COVID-járvány legdurvább időszaka alatt sem emelkedtek ilyen drasztikus mértékben az árak.

2020 júliusa és 2021 júliusa között a csempe csak 9,7 százalékot drágult, a parketta ára 12,6 százalékkal ment fel, a festék pedig 6,1 százalékkal került többe. A trendet megnézve látható, hogy a járvány előtt is nagyon maximum 15 százalékos volt az éves áremelkedés.

Azt is brutális látni, hogy 2018 júliusa óta a csempe ára gyakorlatilag megduplázódott, a parketta majdnem 78 százalékkal kerül többe, és a festéknek is majdhogynem 50 százalékkal ment fel az ára.

Egyre kevesebbet ér az állami támogatás

Az anyagárak drágulásával pedig a 2021-ben bejelentett felújítási támogatás is egyre kevesebbet ér - és akkor még a munkadíjakról nem is beszéltünk. A támogatás összege maximum 3 millió forint, a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50%-a (vagyis 6 milliós összköltség esetén maximalizálható), fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra vehető igénybe.

Ha azzal számolunk, hogy egy képzeletbeli felújításra 1,5 millióért akarnánk csempét, parkettát, vagy festéket venni, akkor az jön ki, hogy

  • mialatt ennyi pénzből 2021 júliusában még több mint 510 négyzetméter csempe jött volna ki, addig ez idén 303 négyzetméter,
  • tavaly ilyenkor 443 négyzetméter parkettára lett volna elég a másfél millió, amiből most már csak 317 négyzetméter jönne ki,
  • festékből kicsit több mint 242 vödörrel lehetett volna akkor venni, mostmár viszont csak 195-re telne 1,5 millióból.

Összességében kijelenthető, hogy az járt a legjobban, aki már a bejelentés után egyből lépett, és mihamarabb kihasználta az állami támogatást (és esetleg az ahhoz kapcsolódó, támogatott hitelt). Aki csak mostanában vágott bele a történetbe, mert mondjuk ezelőtt nem volt jogosult a felújítási támogatásra, annak lényegesen rosszabbak a feltételei.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőanyagok

alapanyagárak

alapanyag drágulás

felújítási támogatás