Ilyen házat épít most a legtöbb magyar az ország keleti felében: nagyon más megy vidéken, mint Pesten

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen házat épít most a legtöbb magyar az ország keleti felében: nagyon más megy vidéken, mint Pesten

Időszakosan mindig megvizsgáljuk a vidéki ingatlanpiacot, milyen változások történtek. Így tettünk most is, mikor az ország keleti régióját vettük górcső alá.

Milyen változásokat hozott a rezsiemelés?

A lassulás első jelei láthatóak a használt lakások piacán, amelyen egyelőre nem okoztak felfordulást az új rezsiszabályok

- derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 200 ezer ingatlan kínálati adatai alapján bemutatja, hogy az új rezsiszabályok előzetes bejelentése előtti és utáni három hétben hogyan változott a kereslet és a kínálat. Az összefoglalóból az is kiderül, hogyan alakultak a panel- téglaépítésű lakások és családi házak átlagos négyzetméterárai.

Sok minden eldőlhet az év végén

Rövid távon egyelőre okoztak elmozdulást az új rezsiszabályok, amelyek szerint az átlag feletti fogyasztásra a korábbinál magasabb díjak vonatkoznak. Változásra több hónapos időtávon lehet számítani. Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kereslet, kínálat és állapot szerinti árak

Az elemzés szerint az elmúlt három hét során a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető. A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban. Jelenleg már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők.

A közepes állapotúként eladásra kínált, azaz többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt, ami stagnálást jelent a három héttel korábbihoz képest. A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ez szintén majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal. A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésű társaikat pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra.

Összességében a családi házaknál a négyzetméterár minimálisan csökkent, a paneleké és a tégalépítésűeké pedig alig változott. Ebből pedig az látszik, hogy a rezsiszabályokra higgadtan reagáltak a lakáseladók és lakásvásárlók

- tette hozzá a szakember.

Mi a helyzet megye szinten?

Időszakosan mindig megvizsgáljuk a vidéki ingatlanpiacot, milyen változások történtek. Így tettünk most is, mikor az ország keleti régióját vettük górcső alá. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Fókuszban a megyék című kiadványa szerint, az országos tendenciával ellentétben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élénkült a lakásépítési kedv 2022 I. negyedévében:

Az új lakások 57%-ának vállalkozás, 36%-ának természetes személy, a fennmaradó 6 lakásnak pedig helyi önkormányzat volt az építtetője. Az utóbbi két építtetői kör lakásberuházásainak száma emelkedett, a vállalkozásoké viszont csökkent.

Építési forma szerint az új lakások

  • 51%-át családi házas formában,
  • 48%-át többszintes, többlakásos épületben adták át,

az előbbiek száma stagnált, az utóbbiaké emelkedett. Az új lakások átlagos alapterülete (96 m²) meghaladta az országos átlagot (81 m²), a lakások 38%-a épült 4 vagy annál több szobával. Egyébként 19 lakás szűnt meg a megyében 2022 I. negyedévében, 2-vel több, mint egy évvel korábban.

Az országos átlagot jóval meghaladó mértékben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (363) kétharmadával nőtt az előző év azonos időszakihoz mérten, az év ezen szakában utoljára 2005 I. negyedévében volt ennél élénkebb a lakásépítési hajlandóság a megyében.

Hol járnak az árak a megyében?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2021-ben átlagosan 314 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakóingatlanok. A megyeszékhelyen, Nyíregyházán ennél magasabb, 364 ezer forint volt az átlag. Az azóta eltelt időben viszont a vidéki városokban tovább emelkedtek az árak, 2021 utolsó és 2022 első negyedéve között országos átlagban 8,4 százalékkal, a községekben ugyanakkor egy negyedév alatt 5,4 százalékos árcsökkenés volt mérhető

- mondta el a HelloVidék megkeresésére Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Az ingatlan.com adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében júniusban 2688 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 469 ezer forintot tett ki, ami 29 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

  • Mátészalkán 14 százalékkal 257 ezer forintra,
  • Nyírbátorban 4 százalékkal 240 ezer forintra,
  • Nyírteleken 14 százalékkal 225 ezer forintra,
  • Újfehértón 27 százalékkal 265 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A KSH adatai szerint, Hajdú-Bihar megyében az országos tendenciával párhuzamosan folytatódott a 2021 során megindult lakásépítési kedv csökkenés:

2022 I. negyedévében 48%-kal visszaesett az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz képest. Összesen 106 lakást vettek használatba, melyek közel kétharmada Debrecenben, mintegy negyede kisebb városokban, tizede községekben épült. Mindhárom településtípus esetében visszaestek a lakásberuházások.

Az új lakások 43%-ának természetes személyek, 56%-ának vállalkozások voltak az építtetői. Alapvetően az előbbiek 67%-kal csökkenő építkezései vetették vissza a megyei lakásépítési piacot. Építési forma szerint

  • a lakások közel 60%-át családi házas formában,
  • 40%-át többszintes, többlakásos épületben adták át.

A megyei szintű csökkenés alapvetően az előbbieknél regisztrált visszaesésből adódott. Az új lakások átlagos alapterülete (112 m²) ennek ellenére jelentősen meghaladta az országos átlagot (81 m²), és a 4 vagy annál több szobás lakások aránya (56%) is jóval átlag feletti volt. 51 lakás szűnt meg a megyében 2022 I. negyedévében, 7-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. Száz épített lakásra 48 megszűnés jutott.

Az országos tendenciával ellentétben csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (255) 61%-kal visszaesett az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest, és a három évvel korábbitól is számottevően elmaradt.

Mit mutatnak az árak a megyében?

Az ingatlan.com adatai szerint Hajdú-Bihar megyében júniusban 4347 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 14 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Debrecenben az átlagos négyzetméterár 681 ezer forintot tett ki, ami 30 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

  • Hajdúszoboszlón 36 százalékkal 510 ezer forintra,
  • Hajdúböszörményben 30 százalékkal 446 ezer forintra,
  • Hajdúsámsonban 41 százalékkal 450 ezer forintra,
  • Hajdúhadházon 86 százalékkal 302 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tavalyi jelentős élénkülést követően, az országos tendenciával párhuzamosan csökkent a lakásépítési kedv 2022 I. negyedévében:

A lakások 48%-ának természetes személy, 41%-ának vállalkozás, közel tizedének helyi önkormányzat volt az építtetője. A vállalkozások lakásberuházásainak visszaesése volt a megyei szintű csökkenés fő tényezője.

  • A lakások több mint hattizedét családi házas formában,
  • közel négytizedét többszintes, többlakásos épületben adták át.

Az előbbiek esetében regisztrált növekedés csak részben mérsékelte az utóbbiaknál bekövetkezett erőteljes csökkenést. Emiatt is az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 76-ról 109 m²-re nőtt, az országos átlagot (81 m²) jelentősen meghaladta. Az átlagoshoz hasonlóan a lakások 35%-a épült 4 vagy annál több szobával.

18 lakás szűnt meg a megyében 2022 I. negyedévében, 3-mal kevesebb, mint egy évvel korábban.
Az országos átlaghoz hasonló mértékben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (68) 13%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

Milyen árakra számíthatunk a megyében?

Az észak-magyarországi régió mindhárom megyéjében alacsonyabbak a lakásárak az országos átlagnál. Az alacsony árak mögött munkaerőpiaci és demográfiai sajátosságok állnak, a térségben ugyanis a fizetések jellemzően országos átlag alattiak és ezzel összefüggésben évtizedek óta erős az elvándorlás. Mindössze néhány járás lakásárai tudják megközelíteni vagy minimálisan meghaladni az országos átlagot. Ilyen például a Tiszaújvárosi járás, ami jelentős ipari tevékenységének köszönhetően kiemelkedik a többi borsodi járás közül, 330 ezer forint körüli négyzetméteráraival. Ez egyébként a megyeszékhelynél, Miskolcnál is jelentősen magasabb, ott 268 ezer forint az átlagár. Ami a régió lakásépítési számait illeti, szintén országos átlag alatti beruházási volument látunk. Borsodban mintegy 400 lakás épül tíz lakásosnál nagyobb társasházban

- nyilatkozta korábban a HelloVidéknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

megyekörkép

megyekörkép-sorozat

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs megye