Durva fűtésszámlák érkezhetnek: ezek a lakások sem ússzák meg a drasztikus áremelést

HelloVidék   
  Megosztom
Durva fűtésszámlák érkezhetnek: ezek a lakások sem ússzák meg a drasztikus áremelést

A távhővel fűtők sem ússzák meg a rezsiemelést az Átlátszó szerint. A lap belsős forrásokra hivatkozva azt írja, még a fűtési szezon előtt változhat a távfűtés ára. A 24 gigajoule alatti fogyasztók lehetnek a kedvezményezettek, ennyit egy szigeteletlen, földszinti 75 négyzetméteres panellakás fogyaszt.

Bár Gulyás Gergely július közepén azt mondta, a távfűtést nem érinti a rezsiemelés, úgy tűnik, mégis magasabb fűtésszámlára számíthatnak a távhős lakásban élők – írja az Átlátszó.

A gáz azóta tovább drágult, a távfűtőcégeknek legalábbis drágábban kell megvenniük. A különbözetet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalon (MEKH) keresztül a MAVIR állja, ami az állami MVM tulajdonában van. Az Átlátszó iparági forrása szerint a MEKH-nél abban bíztak, hogy a májusi 100 euró környékére esik vissza a felvásárlási ár, ami nem történt meg.

A távhőszolgáltatókat a távhőkasszából finanszírozzák. A TIM az Átlátszó adatigénylésére elküldte a kassza havi záróértékét, amely szerint júliusban 11 milliárd forint volt benne.

Az Átlátszó forrása szerint az óriási kiadások miatt változás várható, és vélhetően még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés-árak. Ezt azzal magyarázta, hogy a különböző hőszolgáltatók nem csak gázzal fűtenek, ezért valójában a bekerülési költség sem azonos. A MEKH adatai szerint közel 5 millió GJ biomasszából, 4,3 millió GJ fűtési energia pedig geotermiából készül.

A távhőellátás helyzetét közelről ismerő forrás azt is elmondta, már hetekkel ezelőtt bekérték a 24 gigajoule alatti fogyasztókat, vélhetően ők lennének benne a kedvezményes körben.

Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma 2020-ban megközelítette a százat.

A lap megkereste a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, akik válaszukban elmondták, jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

távhő

gázárak

gázfűtés

távfűtés

áremelkedés