Nagy az igény a diákmunkára: így kereshetnek jó pénzt a középiskolások, egyetemisták

MTI   
  Megosztom
Nagy az igény a diákmunkára: így kereshetnek jó pénzt a középiskolások, egyetemisták

Újra az iskolapadot koptatják azok a középiskolások és egyetemisták, akik júliusban és augusztusban a program támogatásával dolgozhattak - írta az MTI-nek szombaton megküldött közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A tárca által biztosított teljes, csaknem 3 milliárd forintos keretösszeg a fiatalok vakációs foglalkoztatásában hasznosult. A kezdeményezésnek köszönhetően a nappali képzésben tanuló 25 év alattiak munkatapasztalathoz és szja-mentes jövedelemhez jutottak a szünidőben.

A Nyári diákmunka programba regisztráló fiatalok az elmúlt két hónapban dolgozhattak önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban. Mivel keresetük után január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, még több pénzt költhetnek tanulmányi és szabadidős költségeikre.

A TIM eredetileg kétmilliárd forintos keretösszeggel indította útjára az idei kiírást. Az élénk érdeklődésre tekintettel a rendelkezésre álló forrásmennyiséget mintegy másfélszeresére emelte meg a tárca. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítették a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért.

A támogatott 16-25 évesek négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált munkaalkalmat. Több mint ötezren vállalkozásoknál enyhítették a nyári többletterhelést a mezőgazdasági és idegenforgalmi főszezonban. Az idei résztvevők túlnyomó többsége, 95 százaléka középiskolás. Területi bontásban a jól hajrázó Szabolcs megye lett az első, közel 3800 diákmunkással, szoros másodikként futott be Borsod. Kétezer fölötti a támogatottak létszáma Békésben és Csongrádban is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

diákmunka

nyári diákmunka

középiskolások

egyetemisták

tim