Ekkora nyugdíjemelés jöhet: hivatalosan ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ekkora nyugdíjemelés jöhet: hivatalosan ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok

Ha idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor a korábbi számítások szerint 1,8 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így 182 ezer forintra emelkedhet. Csakhogy még semmi sem biztos...

Idén júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt. Bár a nyugdíjasokat képviselő szervezetek és nyugdíjszakértők szerint indokolt lett volna további emelést végrehajtani a novemberben esedékes rendes emelés, kompenzáció előtt, erre nem született ígéret eddig, a november pedig egyre közeledik - írta a Pénzcentrum.

Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat (15,6%), hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat (10,7%) a számítás alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6%-kal emelkedtek. (Ilyenkor a magasabb adatot veszik figyelembe az emelés megállapításánál az eddigi évek tapasztalatai szerint. Ez alapján tehát

Ennek ellenétre, írta a Pénzcentrum, nem lehet még biztosan állítani, mekkora lesz a nyugdíjemelés pontos összege, hiszen ahogy minden évben, idén is meg kell várni, amíg megjelenik a vonatkozó kormányrendelet. Tavaly október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelyből kiderült például, hogy a kormány eltér a nyugdíjprémium addig megszokott számításától - a nyugdíjasok javára. Így 2021-ben egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizettek a jogosultaknak. Így nem állítható, hogy biztosan további 1,8 százalékos emelésre lehet számítani novembertől, meg kell várni, amíg kijön a hivatalos rendelet.

Mivel az infláció augusztusban már 15,6 százalékos volt és az elemzők sem számítanak érdemi javulásra, lehetséges, hogy a kormány magasabb arányú, vagy összegű nyugdíjemelést ítél meg. Hiszen a január-augusztus időszakban mért fogyasztóiár-emelkedést még "lehúzzák" azok a hónapok, amelyekben az infláció még sokkal mérsékeltebb volt. Ősszel nem valószínű, hogy csökenne az árak jelenlegi meredek emelkedése, így ha látnánk előre a teljes évet, a drágulás mértéke minden bizonnyal több lenne, mint 10,7 százalék. Csakhogy előre ezt nem láthatjuk, mindössze elemzői becslések vannak.

- írták.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

nyugdíjellátás

emelés

infláció

árak