Robbanhat az olívaolaj ára: de az is lehet, hogy hiánycikk lesz a boltokban

HelloVidék   
  Megosztom
Robbanhat az olívaolaj ára: de az is lehet, hogy hiánycikk lesz a boltokban

Két éve egy baktérium tizedelte meg Európa olajfáit, most pedig az aszály teheti ugyanezt: a CNN riportja szerint a súlyos szárazság és az extrém magas hőmérséklet annyira megviselte az amúgy strapabíró olajfákat, hogy veszélybe kerülhet a világ olívaolaj-ellátása is.

Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália egyes részein sorra dőltek meg a rekordok a forróság miatt júliusban, sok helyen erdőtüzek pusztítottak. A CNN a Nemzetközi Olívatanács adataira hivatkozik, ami szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője: tavaly a világ fogyasztásának több mint kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők az olíva-piacon. A cikk szerint az egész térség olívatermelését rosszul érinti az aszály, írja a 444.hu.

A CNN megszólaltatott egy Manuel Heredia Halcón nevű andalúz olívaolaj-termelőt. Ő úgy becsüli, hogy gazdaságának olívaolaj-termése idén körülbelül 40 százalékkal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt.

Halcón az idei olajat literenként 4 euróért tervezi eladni a vásárlóinak, köztük ázsiai és amerikai importőröknek. Ez 30 százalékos áremelkedést jelent tavalyhoz képest.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olíva

olívaolaj

olajfák

hőség

szárazság

aszály