Elképesztő bírságot szabtak ki egy hévízi cégre: engedély nélkül váltottak valutát

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő bírságot szabtak ki egy hévízi cégre: engedély nélkül váltottak valutát

Az MNB 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a hévízi Ajsa-Kühne Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta a felügyeleti engedély nélküli pénzváltási tevékenység folytatását. A Magyar Nemzeti Bank közleményéből kiderült, hogy a cég korábban egy pénzügyi intézmény kiemelt közvetítőjeként működött, ám megbízási szerződésének megszűntével jogosulatlanul folytatta tevékenységét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatot folytatott le a hévízi székhelyű Ajsa-Kühne Kft.-nél, azt áttekintve, hogy a társaság végez-e felügyeleti engedély nélkül pénzváltási (kiegészítő pénzügyi szolgáltatási) tevékenységet.

Próbavásárlással buktatták le őket

A pénzügyi felügyelet munkatársai ennek keretében próbavásárlást hajtottak végre a társaság népszerű üdülőközpontban található helyiségében, amely hirdetőtáblával és LED-es fényújsággal is jelezte, hogy ott pénzváltó működik. Az ezt követő eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint az Ajsa-Kühne Kft. tevékenységét több különböző valutával (pl. euró, svájci frank, angol font, USA dollárral) is folytatta, jelentős összegű forgalmat bonyolítva.

Korábban volt jogosultságuk

Az MNB vizsgálata során megállapította, hogy a társaság korábban – az egyik akkori takarékszövetkezet megbízásából, vele szerződésben állva – kiemelt közvetítőként jogosult volt pénzváltási tevékenység végzésére. Ezt azonban megbízási szerződésének megszűnését követően is folytatta, s ennek keretében a továbbiakban is rendszeresen, árfolyamkülönbözet alkalmazásával, előre egyedileg meg nem határozott körben folytatott pénzváltási tevékenységet. Az Ajsa Kühne Kft. tehát jogsértő módon üzletszerűen pénzváltási tevékenységet végzett, miközben nem rendelkezett az erre vonatkozó pénzügyi felügyeleti engedéllyel.

A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek minősült, hogy a társaság egyértelműen tisztában volt azzal, hogy tevékenysége engedélyhez kötött, azt mégis ennek hiányában végezte, és hogy azt hosszú időn, éveken keresztül folytatta. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a társaság a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

magyar nemzeti bank

bírság

hévíz

pénz

valuta