2 millió magyar várja rettegve a telet: ha ez beüt, százezrek kerülhetnek szegénysorba

Pénzcentrum   
  Megosztom
2 millió magyar várja rettegve a telet: ha ez beüt, százezrek kerülhetnek szegénysorba

Tavaly hazánk itthon közel 2 millió ember volt kitéve a szegénységnek, amivel a 13. helyet foglaltuk el a 27 EU tagország közül. Ugyan idén sokaknak emelkedett a jövedelme, múlt hónapban viszont már 15,6% volt az infláció, ami még a nagyobb fizetésemelések értékét is könnyedén elviszi. Ráadásul a rezsicsökkentés korlátozása komoly terhet ró a háztartásokra, amit a legalacsonyabb jövedelműeknek lesz a legnehezebb kifizetni. Most a Pénzcentrum megnézte, hogy bírja a magyar lakosság ezeket a terheket, és hogy európai szinten nálunk hányan vannak kitéve a szegénységnek.

Már tavaly lehetett látni, hogy az infláció fokozatos emelkedésnek indult. A drágulás felgyorsulása egyrészt a Covid-utáni gazdasági visszapattanásnak volt köszönhető, de az év eleji béremelésekés tetemes kifizetések, majd az energiakrízis és az Ukrajnában zajló háború csak tovább rontottak ezen. Idán augusztusban átlagosan 15,6%-kal került többe minden 2021. azonos időszakához képest, az élelmiszerek esetében pedig 30% volt az általános drágulás mértéke, írja a Pénzcentrum.

A 25 éve nem tapasztalt infláció mellett pedig lényegében felfalja az év eleji béremeléseket: a 15,6%-os drágulásnál legalább ekkora fizetésemelésre lenne szükség, hogy a fizetések reálértéke megmaradjon, ráadásul egyelőre nem látni, hogy lassulna a drágulás mértéke. Akinek idén nem, vagy csak pár százalékkal emelkedett a fizetése, az emiatt komolyan veszíthet a bére értékéből, de aki 10% körüli vagy afeletti korrekciók kapott, az is elveszik a rekordmagas infláció mellett.

akik ugyan már két emelést is kaptak idén, ezek együttesen nem közelítik meg az éves szinten várható kétjegyű infláció mértékét. Ilyen gazdasági környezetben pedig biztosan lesznek olyanok, akiknek emiatt annyira csökken a keresetük, illetve a bevételeik értéke, hogy a szegénységi küszöb alá csúsznak.

Magyarország a szegénységi listán

Ugyan ez az EU átlag 21,7%-nál némileg jobb arány, azonban akárhogy is nézzük, a lakosság közel egyötöde nagyon közel volt tavaly ahhoz, hogy rendkívül nehéz körülmények között éljen. Ugyan idénről még nincsenek friss adatok ezzel kapcsolatban, a statisztikák alapján 2020-ban is ugyanekkora volt az a szám, így, ha javulás nem is volt ezen téren, de nem is romlott a helyzet.

A listán tavaly a legjobb helyet Csehország foglalta el, itt csupán a lakosság 10,7% állt fenn a szegénység veszélye. Csehországot Szlovénia követte 13,2%-kal, a harmadik helyen pedig Finnország állt 14,2%-kal. Ugyan azt gondolhatnánk elsőre, hogy a hagyományos erős szociális rendszerrel rendelkező skandináv államok a lista élén lesznek, azonban meglepő módon a 27 uniós országból Svédország (17,2%) csak a 7. helyen állt, míg Dánia (17,3%) a 8. volt.

A lista sereghajtója nem túl nagy meglepetéssel Románia, itt tavaly a népesség 34,4%-a volt a szegénység szélén. Romániánál eggyel jobban teljesített Bulgária, de itt is bőven 30% felet volt ez az arány. Szintén sokan a szegénységnek kitéve Görögországban (28,3%), Spanyolországban (27,7%) és Olaszországban (25,2%), de a balti államokban is.

Régiós összehasonlításban nagyon vegyesek az eredmények: míg Romániában volt tavaly a legmagasabb a szegénységnek kitett emberek aránya, addig a szomszédos Szlovéniában az egyik legalacsonyabb volt ez a szám, Csehországban pedig a legalacsonyabb. Szlovákia a 4. helyet foglalta el 15,6%-kal, Ausztria pedig 17,3%-a 10. volt

Borús jövőkép

Ugyan Magyarország eredményei ezen a téren nem romlottak 2020-ról 2021-re, de nem is javultak. Idén pedig nem csak a drágulás jelenthet óriási problémát itthon rengeteg embernek, hanem a rezsicsökkentés vége is. Habár a fűtési szezon még nem kezdődött el, a megnövekedett energia költségek komoly pluszterheket fognak jelenteni a magyar háztartásoknak, ráadásul pont azoknak lesz a legnehezebb ezt kifizetni, akiket már eddig is fenyegetett a szegénység. Emiatt nincsenek túl jó kilátásaink arra, hogy idén kevesebben álljanak a szegénység küszöbén, még úgy is, hogy év elején jelentős bér- és nyugdíjemelések voltak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szegénység

szegénységi lista

eu

infláció