1,7 milliárd forintos beruházás: mi történik Zalaegerszegen?

MTI   
  Megosztom
1,7 milliárd forintos beruházás: mi történik Zalaegerszegen?

Mintegy 1,7 milliárd forintos beruházással összesen csaknem 14 kilométernyi szennyvíz- és ivóvízvezeték újul meg Zalaegerszegen, a rekonstrukcióval közel 60 millió forint működési költséget takarítanak meg.

Balaicz Zoltán polgármester a projektet indító keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy az önkormányzat a Zalavíz Zrt.-vel rendkívül nagy hangsúlyt fektet az egészséges ivóvíz és a biztonságos szennyvízkezelés biztosítására. A város keleti és nyugati vízbázisan az elmúlt években jelentős beruházások zajlottak, de tervezik, hogy a későbbiekben vízműcég telephelyén előállított energiát próbaképpen távhőként hasznosítanák.

A most induló beruházás teljes költsége 1,7 milliárd forint, amelyből az önkormányzat 500 millió forintot meghaladó összeget biztosít, a víziközműhálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére kiírt KEHOP-pályázaton pedig közel 1,2 milliárd forint európai uniós forrást nyertek

- jelezte a polgármester.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy manapság nagyon fontos kifejezéssé vált a hatékonyságnövelés, az üzembiztonság, az ellátásbiztonság, ami az új zalaegerszegi beruházás lényege is. Jelentős mennyiségű ivóvizet emelnek ki a talajból, de nagyon nagy a hálózati veszteség az elöregedett vezetékek miatt, a szennyvízbe pedig bekerül a talajvíz, ami a szállítandó mennyiséget növeli.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a város területén 28 helyszínen végeznek majd ivóvíz- vagy szennyvízvezetéket érintő rekonstrukciós munkákat, ami a 60 ezres városban összesen több mint 56 ezer embert érint. Közel azonos hosszúságban, 7-7 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízvezeték újul meg, ami a teljes hálózatnak alig az egy százaléka, de ezzel évente 58 millió forint energiamegtakarítást tudnak elérni a hálózat működtetésében.

Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben a Zalavíz működési területén a saját, az önkormányzatok, az állam és az Európai Unió forrásait felhasználva összesen 50 milliárd forintot meghaladó összegű beruházásokat végeztek el. Az előre tervezettekhez képest másfél évtized alatt így 22 évnyi fejlesztést sikerült megvalósítaniuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

beruházás

szennyvíz

ivóvízvezeték

zalaegerszeg

fejlesztés