1,7 milliárd forintos beruházás: mi történik Zalaegerszegen?

MTI   
  Megosztom
1,7 milliárd forintos beruházás: mi történik Zalaegerszegen?

Mintegy 1,7 milliárd forintos beruházással összesen csaknem 14 kilométernyi szennyvíz- és ivóvízvezeték újul meg Zalaegerszegen, a rekonstrukcióval közel 60 millió forint működési költséget takarítanak meg.

Balaicz Zoltán polgármester a projektet indító keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy az önkormányzat a Zalavíz Zrt.-vel rendkívül nagy hangsúlyt fektet az egészséges ivóvíz és a biztonságos szennyvízkezelés biztosítására. A város keleti és nyugati vízbázisan az elmúlt években jelentős beruházások zajlottak, de tervezik, hogy a későbbiekben vízműcég telephelyén előállított energiát próbaképpen távhőként hasznosítanák.

A most induló beruházás teljes költsége 1,7 milliárd forint, amelyből az önkormányzat 500 millió forintot meghaladó összeget biztosít, a víziközműhálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére kiírt KEHOP-pályázaton pedig közel 1,2 milliárd forint európai uniós forrást nyertek

- jelezte a polgármester.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy manapság nagyon fontos kifejezéssé vált a hatékonyságnövelés, az üzembiztonság, az ellátásbiztonság, ami az új zalaegerszegi beruházás lényege is. Jelentős mennyiségű ivóvizet emelnek ki a talajból, de nagyon nagy a hálózati veszteség az elöregedett vezetékek miatt, a szennyvízbe pedig bekerül a talajvíz, ami a szállítandó mennyiséget növeli.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a város területén 28 helyszínen végeznek majd ivóvíz- vagy szennyvízvezetéket érintő rekonstrukciós munkákat, ami a 60 ezres városban összesen több mint 56 ezer embert érint. Közel azonos hosszúságban, 7-7 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízvezeték újul meg, ami a teljes hálózatnak alig az egy százaléka, de ezzel évente 58 millió forint energiamegtakarítást tudnak elérni a hálózat működtetésében.

Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben a Zalavíz működési területén a saját, az önkormányzatok, az állam és az Európai Unió forrásait felhasználva összesen 50 milliárd forintot meghaladó összegű beruházásokat végeztek el. Az előre tervezettekhez képest másfél évtized alatt így 22 évnyi fejlesztést sikerült megvalósítaniuk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

beruházás

szennyvíz

ivóvízvezeték

zalaegerszeg

fejlesztés