Egekben a gáz ára: a tavalyihoz képest idén 26-szoros árat is fizethet Szentendre

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a gáz ára: a tavalyihoz képest idén 26-szoros árat is fizethet Szentendre

Miközben a tőzsdén zuhan a gáz ára, a közbeszerzési ajánlatban adott 17,5-szeres után immár közel 26-szoros árat kellene fizetnie a gázért a tavalyihoz képest a szentendrei önkormányzatnak, ha az állami tulajdonú villamosművek úgynevezett basic csomagjába kerülne - olvasható a város honlapján. Az árképzés korrekcióját sürgeti Fülöp Zsolt polgármester.

Ahogy a lap arról beszámolt, a szentendrei képviselő-testület a nyár folyamán egyhangú határozatával elindította a szükséges gáz és az áram közbeszerzését. Ezután csupán egy ajánlat érkezett be, ebben az állami tulajdonú MVM a földgáz árát a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres – 103 helyett 1801 Ft/m³ – áron állapította meg. Ezt az árat a szentendrei képviselők nem fogadták el és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy új közbeszerzést írnak ki.

Az MVM közbeszerzési tanácsadója ezután arról informálta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül. Ezután a városvezetés arról érdeklődött, hogy milyen árral számol az állami tulajdonú szolgáltató a basic tarifacsomagban, a válasz pedig a következő volt: az októberi ár eszerint 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített árnál is hozzávetőleg 70 százalékkal több.

Az árképzés irrealitását jelzi, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár (C) 1310,24 Ft/m³ volt. A tegnapi, vagyis szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³. Fentiek közzétételével szeretnénk a szentendreihez hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe sodort önkormányzatokat figyelmeztetni, hogy ne mulasszák el az MVM-hez időben eljuttatni a nyilatkozatot, hogy nem kérik a basic tarifacsomagot, mert különben abszurd mértékű díjat kell fizetniük. Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is

– hangsúlyozta a város hivatalos lapjának Fülöp Zsolt polgármester.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

szentendre

áram

árak

rezsiemelkedés

önkormányzat