Eladó családi ház 120 millióért: mégis mi történik ebben a borsodi faluban?

hvg.hu   
  Megosztom
Eladó családi ház 120 millióért: mégis mi történik ebben a borsodi faluban?

Az elmúlt évekhez képest többszörös áron árulják az ingatlanokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron. Nem ritka, hogy egy 100 négyzetméter körüli családi házat bőven száz millió forint felett árulnak a Tokaj melletti településen. Az ok a zarándokokban keresendő, akik a csodarabbi sírját látogatják - írta a HVG.hu.

Eladó 102 négyzetméteres kétszintes családi ház felújítva, ár: 119,9 millió forint. A hirdetést nem egy Pest megyei településről adták fel, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Bodrogkeresztúron, ráadásul napokkal korábban még csak 100 millió forintért próbálták eladni. Ezek nem egyedik esetek, az elmúlt évekhez képest többszörös áron árulják az ingatlanokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. Nem ritka, hogy egy 100 négyzetméter körüli családi házat bőven száz millió forint felett árulnak. Az ok a zarándokokban keresendő, akik a csodarabbi sírját látogatják - írta a HVG.hu.

A lap körbenézett az ingatlanhirdetések között, hogy milyen árak vannak ezen kívül. A legjellemzőbb, hogy egyszerű Kádár-kockákat árulnak az 1100 fős faluban 35-40 millió forintért. Ezek 70-80 négyzetméteresek, az állapotuk pedig átlagosnak, vagy valamivel az alattinak mondhatók. Az áruk a környező településekhez képest uszkve háromszor magasabbak.

Az árak az elmúlt években kezdtek el nőni, ahogy egyre több embert kezdett vonzani a csodarabbi, Reb Steiner Saje sírja. A HVG információi szerint a községben már 60-70 házat értékesítettek a lakók, akik a szomszéd faluban, Bodrogkisfaludon, vagy például Tokajban vettek lakóingatlant. Ha azt vesszük alapul, hogy mindössze 400 ház van a településen, akkor ez nagyon nagy szám, a falu úgymond őslakos része tűnik el, ennek viszont sokan nem örülnek. A helyiek arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy a főutcán már nincs is olyan ház, amiben laknak, mindegyik vendéglátóhelyként, vagy szállásként funkcionál a zarándokok számára. Kerestük a falu polgármesterét is, de nem értük el.

Ki is volt Reb Steiner Saje?

A haszid zsidó közösség évek óta jár Reb Steiner Saje (1851–1925) egykori lakhelyére. A rabbi nemcsak a zsidóság, hanem a keresztény lakosság körében is híres volt, gyakran messze földről is felkeresték tanácsért. A tetteit legendák őrzik, mint ahogy híres lett a karosszéke is, amiből szinte soha nem állt fel. A csodarabbikutja.hu szerint csak pénteken este feküdt ágyba, máskor hívei és vendégei rendelkezésére állt, vagy imádkozott.

Egykori lakhelyén kialakított Reb Steiner Saje Emlékház népszerű zarándokhely lett, mint ahogy a Dereszla-domb oldalában a XVIII. században alapított zsidótemetőben található sírja is, ami fölé óhelt (sátorszerű sírt) építettek. A tavalyi zarándoklaton kollégánknak azt mondta az egyik látogató, hogy szerencsét, üzleti sikereket és gyógyulást hoz annak, aki imádkozik a rabbi sírjánál.

Az áprilisi zarándoklaton nem ritka (a járvány miatt 2020-ban nem volt, míg 2021-ben csak 2-3 ezren) a több tízezres tömeg sem a településen, ami nem ritkán káoszt okoz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rabbi

bodrogkeresztúr

csodarabbi

zarándokhely