Mi lesz az ételeinkkel nélküle, lemondhatunk róla? Aggasztó hírek érkeztek a sóról

HelloVidék   
  Megosztom
Mi lesz az ételeinkkel nélküle, lemondhatunk róla? Aggasztó hírek érkeztek a sóról

A kávéról vagy sajtról talán lemondhatunk, de só nélkül biztosan nincs élet. Emiatt is rendkívül aggasztó, ami a sópiacon történik. Brutális mértékben kezdett ugyanis drágulni a só. Közel 200%-os áremelés és még nincs vége. Mi lehet ennek az oka? Tényleg sóba kell fektetni arany helyett? Lehetséges, hogy elfogy a só a boltokból? Ezeknek járt utána az eletso.hu (Parajdi só webáruház).

Soha nem drágult ilyen mértékben a só

A só ára valamikor az aranyéval vetekedhetett, sőt háborúk is dúltak ezért az éltető kincsért (emiatt is nevezték a sót fehér aranynak). A technológia fejlődésének hála ma már nem csak kézzel bányásszák, így könnyebben hozzáférhetővé vált az emberek számára az olcsó só. Épp emiatt lehet vészjósló a jelenleg tapasztalható brutális drágulás és készlethiány a sópiacon.

A só árfolyama ugyan ma már nincs közvetlen összefüggésben az arannyal, drasztikus mértékű drágulása, úgy tűnik, pontosan tükrözi a világgazdasági folyamatokat.

Mit mondanak a számok?

A prémium sók ára

A parajdi étkezési só (1 kg) aktuális legalacsonyabb ára 650 Ft, míg 4 évvel ezelőtt ugyanezért az erdélyi sóért 372 Ft-ot kellett csak fizetni. Ez 175%-os árváltozást jelent – az Árukereső adatai alapján.

Az asztali sók ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései szerint is nyugtalanítóan meredek drágulás indult el 2019-ben, ami 2022-ben sem enyhült igazán. 4 év alatt a hivatalos adatok szerint 176 %-os áremelkedés történt a sópiacon (97 Ft-ról 171 Ft-ra nőtt 1 kg étkezési só ára).

Ez minden bizonnyal a koronavírus világjárvány kezeléseként alkalmazott lezárásoknak valamint a gazdasági válságnak volt köszönhető. Az EU döntéshozói azonban szerencsére időben felismerték, hogy óriási veszélyeket rejt magában a sószállítmányok elakadása, ezért változtattak a sóexportra vonatkozó szabályozásokon. Hihetetlen mértékben függünk ugyanis a sótól (Nátrium-Klorid). Ez az egyszerű kémiai elem ugyanis elengedhetetlen nem csak az élelmiszeripar vagy a mezőgazdaság, de a gyógyászat és a vegyipar számára is – áll az európai sótermelők szövetségének (eusalt) közleményében.

A bolti sók ára

Az alapvető élelmiszerek áremelkedése viszont azóta is megállíthatatlan. Nem csak online, de a boltokban is egyre drágábban kapható az étkezési só. Ha összevetjük egy nagy áruházlánc (Coop) jelenlegi árait az internet archívumában elérhető tavalyi árakkal, kiderül: a boltban 30 – 40%-os drágulás történt az utóbbi 10 hónapban.

Az orosz-ukrán háború hatása a sóra

2022 májusában adta hírül Kárpátalja legpatinásabb lapja, hogy „Ukrajna legnagyobb sóbányája leállította a sótermelést, és ez fél Európa sóellátására (köztük Magyarországra is) hatással lehet”.

A lebombázott infrastruktúra és útvonalak miatt egyébként sem tudták volna elszállítani a kitermelt kősót. Így az ukrán kamionok hamarosan már az erdélyi sóbányákban álltak sorba és felverték a magyar boltok polcain megtalálható román (erdélyi) valamint lengyel és osztrák származású sók árát is, de várhatóan az „élelmiszerárakban a háború hatásait majd 2022 utolsó negyedévében kezdjük el érezni, most még a Covid-válság következményei mutatkoznak meg” – írta a Világgazdaság.

Be kell-e spájzolnunk a sóból?

A parajdi sóbánya szerencsére még mindig több száz évre elegendő sót rejt magában, de a fentiek alapján arra következtethetünk, hogy kialakulhat átmeneti sóhiány Magyarországon. A gazdasági előrejelzések szerint annyi bizonyosan látszik, hogy még további drágulás várható. Ez pedig számos, sót tartalmazó termék árában is meg fog mutatkozni.

Érdemes tehát takarékoskodni ezzel a kinccsel és egy kisebb mennyiséget elraktározni a háztartásban, de bánjunk óvatosan a túlzott, tömeges felvásárlással, hiszen annak hatására könnyen az egekbe szökhetnek az árak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parajdi só

hiánycikk

drágulás