Itt a hivatalos bejelentés: újabb nyugdíjemelés jön novemberben

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a hivatalos bejelentés: újabb nyugdíjemelés jön novemberben

Megjelent a rendelet, amely meghatározza a nyugdíjemelés mértékét, illetve a nyugdíjprémiumot október 5-én éjjel a Magyar Közlönyben. Mindkét juttatás novemberben érkezik. Amint az a rendeletből kiderült, a novemberi nyugdíj 4,5 százalékkal lesz magasabb. Így az egész éves emelés mértéke az év eleji 5%-os, és a júliusi 3,9 %-os emelés után ezzel együtt 13,4 százalékra emelkedik. A 4,5 százalékos emelés után visszamenőleg járó kompenzációt egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a januártól októberig eltelt 10 hónap, illetve a 13. havi juttatás után. A nyugdíjprémium mértéke 0,5 százalékos lesz - írta a Pénzcentrum.

Vége a találgatásoknak, mennyi plusz pénz jár majd a magyar időseknek novembertől - írta a Pénzcentrum. A friss rendelet alapján ugyanis 4,5 százalékkal megemelt összeg érkezik, illetve visszamenőleges egyösszegű kompenzáció. A magyar kormánynak kötelessége a nyugdíjakat emelnie minden évben, ha az infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Idén már júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt.

A KSH legutolsó, augusztusi adatai szerint a fogyasztói árak 15,6 százalékkal emelkedtek, a nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 15,7 százalékos volt. Azonban a nyugdíjemelésnél nem az utolsó havi éves inflációt kell figyelembe venni, hanem az abban az évben eltelt hónapokra vonatkozót, amely a KSH közlése szerint 2022. január–augusztusban 10,7 százalék volt a lakosság és 10,6 százalék a nyugdíjasok körében. Ez alapján a nyugdíjasok további 1,8 százalékpontos emelésre számíthattak maximum novemberben. Most azonban kiderült: ennél magasabb lesz az emelés mértéke, 4,5 százalék.

Ez jelenheti egyrészt azt is, hogy az infláció feltételezhetően év végéig még emelkedni fog, amit így már előre kompenzálnak. Az MNB például 13,5-14,5%-ra emelte az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, (a GDP-növekedés pedig jövőre érheti el a mélypontot a várakozásaik szerint). A kormány így az éveleji és évközi emelésekkel összesen múlt évhez képest 13,4 százalékkal fog magasabb nyugdíjakat fizetni, ennyire becsülhetik tehát az éves inflációt.

Nyugdíjprémium is érkezik

A rendelet nemcsak a nyugdíjemelés, hanem a nyugdíjprémium novemberi mértékét is meghatározta. A prémium idén mindössze 0,5 százalék lesz. A nyugdíjprémium számításáról szintén az 1997-es tb-törvény rendelkezik, mely szerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. A számítás alapja tehát a gazdasági növekedés mértéke, amelyet ezek szerint a kormány 4 százalék körülire vár - ebből levonva a 3,5 százalékot jön ki a 0,5 százalék.

A prémiumot ebből úgy számítják, hogy a 0,5 százalékot összeszorozzák a novemberben esedékes - tehát már emelt összegű - nyugdíj 25 százalékával (de maximum 20 ezer forinttal). Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas hasonló összegre, 10 ezer forintra számíthat, a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet. Bár tavaly egységesen 80 ezer forintot osztottak ki az időseknek, viszont 2021 kivételes év volt, amikor 7,1 százalékkal nőtt a GDP. (Igaz, akkor a viszonyítási alap, vagyis a bázis a járvány sújtotta 2020-as év volt.)

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíjemelés

magyar közlöny

gazdaság

infláció