Több száz milliós beruházás Tatabányán: mutatjuk, mire költik a pénzt a városban

MTI   
  Megosztom
Több száz milliós beruházás Tatabányán: mutatjuk, mire költik a pénzt a városban

Az uszodatervezéssel, kivitelezéssel és vízkezeléssel foglalkozó tatabányai Dialcont Kft. több mint 300 millió forintos beruházással olyan új gyógyvízkezelési technológiát fejleszt, mellyel a gyógyhatás megőrzése mellett tisztítható meg a gyógyvizes medencék termálvize - közölte a társaság.

Tájékoztatásuk szerint Magyarországon a gyógyvizes medencékben kivétel nélkül új víz bevezetésével frissítik a medencéket, ez azonban pazarolja a rendelkezésre álló vízkészleteket és nem semlegesíti a vízben lévő baktériumokat sem.

A cég 326 millió forint ráfordításával egy olyan rendszert fejleszt, mely UV sugárzással, egy saját fejlesztésű vegyszerrel és diatóma-, azaz kovaföldes szűréssel képes vízforgatós módszerrel, minimális friss víz rátöltésével üzemeltetni a gyógyvizes medencéket. Az új gyógyvízkezelési technológia hozzájárul a hazai és nemzetközi termál- és gyógyvízkincs gazdaságos felhasználásához.

A projekt megvalósításához az Európai Unió és a magyar állam 217 millió forint támogatással járult hozzá. A fejlesztés része a fertőtlenítőszer koncentrációjának meghatározására alkalmas műszer és egy automata adagolóberendezés létrehozása. A kutatás kiterjed arra is, hogy a kezelés során ne változzanak meg a mélységi vízben lévő, gyógyhatást eredményező összetevők.

A projekt során meghatározzák, milyen UV sugárzásnak tehetik ki a vizet, milyen arányban adagolhatják a fertőtlenítőszert és a szennyeződésektől való megtisztításhoz milyen diatómaföldet használjanak, illetve vizsgálják a technológia három fő elemének hatását egymásra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

beruházás

városfejlesztés

gyógyvíz

gyógyvizes medence

termálvíz

tatabánya