Sokkoló híreket közölt a KSH: inkább elkerülik a vásárlók a hazai boltokat, mi lesz ebből?

MTI   
  Megosztom
Sokkoló híreket közölt a KSH: inkább elkerülik a vásárlók a hazai boltokat, mi lesz ebből?

2022. októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,7%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - írja legfrisebb összesítésében a KSH.

2022. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,0%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. 2022. októberben, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6%-kal nőtt, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6%-kal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9%-kal mérséklődött. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 8,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,4%-kal nőtt. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,6, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 0,8, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,3, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,0%-kal mérséklődött.

ŸAz árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7%-kal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,7%-kal nagyobb volt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2%-kal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. A kiskereskedelem forgalmának volumene 7,0%-kal emelkedett, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,2%-kal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,1%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kiskereskedelmi forgalom

gazdaság

recesszió