Hivatalos: így változik meg a háziorvosi rendszer és az ügyeleti ellátás Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Hivatalos: így változik meg a háziorvosi rendszer és az ügyeleti ellátás Magyarországon

Megszületett a hivatalos döntés: átalakul az ügyeleti ellátás, amivel párhuzamosan átrendezik a háziorvosi praxisokat is. A régóta fennálló problémákat orvosolnák így, azonban a szakmai szervezetek szerint a lépés csak újabb gondokat szül, valamint a meglévő bajokat is elmélyíti.A csomag értelmében 2023. január 1-től átalakul az orvosi ügyeleti rendszer, központosítják azt.

A parlament ma délután 136 igen és 56 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta az egészségügyi átalakításról szóló törvénycsomagot, amit még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be novemberben, számolt be a Pénzcentrum.

A módosítás több helyen is hozzányúl a jelenlegi ellátórendszerhez, azon belül is leginkább a sürgősségi ellátáshoz. A csomag értelmében 2023. január 1-től átalakul az orvosi ügyeleti rendszer, központosítják azt. Ettől fogva Budapest kivételével este 10 óra után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja majd el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, míg a fogorvosi ügyelet marad önkormányzati kézben. A főváros esetében a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyelet szintén.

A most elfogadott módosítás tisztázza egyúttal a kórházak feladatmegosztását is: a jövőben ugyanis a tartós sürgősségi ellátást a megyei kórházak veszik majd át, míg a városi kórházaknak a nap 24 órájában kell majd a befogadást teljesíteniük.

Ezen felül átlagosan 32 százalékos béremelést kapnak majd az ápolók, illetve bevezetnek egy teljesítménytől függő bérezést is az ápolók és az orvosok esetében egyaránt: a munkáltató 20 százalékkal csökkentheti, vagy 40 százalékkal növelheti a fizetést teljesítménytől függően.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orvosi ügyeleti rendszer

háziorvosok

háziorvosi ügyelet

semjén zsolt