Sorra zárnak be a bankfiókok: mégis, mi folyik a vidéki Magyarországon?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Sorra zárnak be a bankfiókok: mégis, mi folyik a vidéki Magyarországon?

Még július végén a Portfolio is foglalkozott a hírrel, hogy országszerte több kistelepülés vezetését is arról értesítette a Magyar Bankholding, hogy augusztus 25-én bezárják a helyi Takarékbank-fiókot, így az ott élőknek másik településre kell utazniuk, ha bankügyeket intéznének vagy készpénzt vennének fel. Most, december 31-ével újabb fiókbezárások lehetnek. Mi lesz az ingatlanokkal és a munkatársakkal? A HelloVidék ennek járt utána, kérdéseinkre válaszolt a Magyar Bankholding is.


 


 

A Portfolio év eleji összesítése szerint 2021 végén a Takarékbank még 720 fiókkal rendelkezett, ami több mint duplája volt a második helyen álló OTP Bankénak. A Magyar Bankholding vezetői számos alkalommal hangsúlyozták, hogy az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank teljes egyesülését követően is Magyarország legnagyobb banki fiókhálózatát szeretnék működtetni. Még július végén aztán jött a hír (amivel a Portfolio is foglalkozott), hogy országszerte több kistelepülés vezetését is arról értesítette a Magyar Bankholding, hogy augusztus 25-én bezárják a helyi Takarékbank-fiókot, így az ott élőknek másik településre kell utazniuk, ha bankügyeket intéznének vagy készpénzt vennének fel. A Magyar Bankholding akkor nem árulta el, hány takarékbankos épületet készülnek bezárni. Most, december 31-ével újabb fiókbezárások lehetnek vidéken – legalábbis Vas megyében több község is erről kapott értesítést. A HelloVidék ennek próbált most utánajárni - kérdéseinkre válaszolt a Magyar Bankholding is.

Jákon 6 évtizedes helyi eredményt tesz semmissé a bezárás

Még november végén a Vas megyei Ják közösségi oldalán Tóth Ernő polgármester tette közzé a hírt, miszerint december 31-vel bezárják a 2500 fős településen a takarék-fiókot. Ahogy a polgármester a Jáki Közéleti Fórum oldalán fogalmazott, a tervezett intézkedés egy hat évtizedes helyi eredményt tesz semmissé:

Mindannyian tudjuk, hogy községünk életében meghatározó szerepe van a falu kis Bankjának ami közel 60 éve üzemel és a lakosság szolgálatában áll, kezeli a helyi lakosság folyószámláit, betétjeit és hiteleit. A jogelőd Ják és Vidéke Takarékszövetkezet 1963-ban alakult és 1964-ben nyitotta meg kapuit az ügyfelei részére. A 70-es évek elején az ÁFÉSZ-tól ajándékba kapott területen, saját erőből és lakosok társadalmi munkával épült fel a jelenlegi épület. A fiókhoz először 6, majd az egyesülések után 12 betétgyűjtő pénztár tartozott, amiből az évek során több helyen fiók nyílt, Szombathelyen is volt fiókja. 1991. november 7-ig a Ják és Vidéke Takarékszövetkezet központja is az épületben működött.

A jáki polgármester nyílt leveléből az is kiderül, hogy a helyi takarékfiók a jáki és környékbeli önkormányzatoknak és civil szervezeteknek is ellátja a számlavezetését. Ez a jáki önkormányzat tekintetében 22 db folyószámlát jelent, melyeken éves szinten kb. 600 milliós pénzforgalmat bonyolít, amiből 18 millió a pénztárforgalom.

Ehhez képest a Bankholding, mondhatni egyik pillanatról a másikra tervezi bezárni a fiókot. A jelenlegi Takarékbank működése a vidékkel kezdődött, a vidéki ügyfelek betétjeiből. Ettől eltávolodni látszik az a bankholding koncepció, amely bár „a bankszektorban páratlan ügyfélélményt biztosít és nemzetközi szinten is versenyképes lesz” - mondják, és pénzügyi téren kimagasló - a tavalyi évben pl. 69,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, - ehhez képest vidéki fiókjait bezárja a vidéki ügyfelek előtt

- jegyezte meg Fecabook-oldalán Ják polgármestere.

Tóth Ernő levelet írt a banknak, december elején meg is kapta a választ, mely szerint a bankfiók további nyitva tartásával kapcsolatos döntés megváltoztatása nem áll módjukban megváltoztatni. Felajánlották viszont, hogy amennyiben a számlavezetést az önkormányzat a banknál hagyja, az ATM (bankautomata) szolgáltatást továbbra is üzemeltetik a faluban.

Ez eset Vas megyében nem egyedi: hírt kaphattunk arról is, hogy csak a megyében Rumban és Vépen is bezárt a fiók, utóbbi városban automata sem marad.

Mi történik? Reagált a Magyar Bankholding

A Magyar Bankholding a HelloVidéknek adott írásos nyilatkozatában reagált a hírre. Kérdéseinkre a válaszokat egy az egyben közöljük.

Ahogy Magyar Bankholding a vidéki bankfiókok bezárása kapcsán megjegyezte:

A Magyar Bankholding Zrt. tagbankjai –a 2021 márciusában elfogadott stratégiának megfelelően –azt a célt tűzték ki, hogy a korábbi Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével létre hoznak egy modern, digitális bankot, amely a legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú pénzintézetként hatékonyan ki tudja majd szolgálni az ügyfeleket a következő évtizedekben. Az egyesülési és átalakítási folyamat keretében a Magyar Bankholding tagbankjainak fiókjai is nagymértékben megújulnak. Az egységes arculat és szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében kisebb, változó nyitvatartású kirendeltségek/fiókok összevonásra kerülnek egy környező településen lévő nagyobb fiókkal, hogy megteremthessük az alapját egy modern, heti 5 napot nyitvatartó, több szakértőt alkalmazó, elsősorban tanácsadásra épülő bankfiók kialakításának.

Rákérdeztünk arra is, hogy csak Vas megyét érintik a bezárások, vagy országos szinten, más megyékben is megszüntetnek fiókokat. Ahogy írták: folyamatosan egyeztetnek a helyi önkormányzatokkal, vizsgálják az ügyfelek igényeit és az alternatív megoldásokat.

Ezért sem szeretnénk még a többi Vas megyei vagy más fiókról most nyilatkozni. A bezárt fiókok jellemzően heti 1-2 napot tartottak nyitva, az érintett kollégák több település fiókjában is dolgoznak, így az összevont fiókokban is számítunk rájuk.

- tették hozzá.

Arra is kíváncsiak voltunk, mit terveznek az kihasználatlan épületekkel - amelyek jellemzően a faluk központi térségeiben, a települések szívében találhatóak. A Magyar Bankholding válaszából kiderült:

A bankfiókok épületének további sorsáról, annak hasznosításáról elsőkörben a polgármesterekkel egyeztetünk, így igény szerint van lehetőség az épületmegvásárlására is.

A Bankholding a HelloVidének elmondta, hogy a fiókok átalakítása mögött elsősorban a változó ügyféligények állnak:

A bankkártyás fizetés és az internetes bankolás elterjedésével az ügyfelek már nem a napi bankolási igények miatt keresik fel a bankfiókokat, hanem csak ha összetettebb kérdésben kérnek tanácsot, így például hitel felvétele előtt vagy befektetési döntések esetén. Így a bankfiók szerepe átalakul, ezt követjük le a fiókhálózat átalakításával, amikor összevonjuk a kisebb kirendeltségeket és több tanácsadót alkalmazó, nagyobb ügyfélteret biztosító fiókokat hozunk létre

- közölték még.

Címlap: HelloVidék/Pais-H Sz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar bankholding

takarékbank

gazdaság

recesszió