Amit megspórolunk, kifizetjük máshol: szakértők szerint ennyit segít az ársapka a dráguláson

HelloVidék   
  Megosztom
Amit megspórolunk, kifizetjük máshol: szakértők szerint ennyit segít az ársapka a dráguláson

Az RTL a Házon kívül stábja autóba ült, és Pest megyei települések boltjaiban nézett körül, kaphatók-e bárhol ársapkás élelmiszerek. Mit gondoltok, mire jutottak?

Ahogy a HelloVidék is megírta, április 30-ig meghosszabbította a hatósági élelmiszerárakat a kormány, pedig az ársapka az inflációt nem csökkenti, negatív hatása viszont annál több van. Az élelmiszerekre kivetett árstop áruhiányhoz és egyéb termékek drágulásához vezetett; az üzemanyagoknál eltörölték, de a benzinkutakon tapasztalt hiány sem fog egyik napról a másikra megszűnni. Az RTL Házon kívül stábja hatósági áras kristálycukrot, tejet és üzemanyagot próbált vásárolni – inkább kevesebb, mint több sikerrel:

Ársapkás cukrot és tejet stábunk nem talált a kisboltokban, volt ahol az eladók hangosan felnevettek, amikor hatósági áras kristálycukrot kértünk

- jegyezték meg.

Pénzillúziónak is hívhatnánk az ársapkát

A kormány kommunikációja eleinte arról szólt, hogy a termékekre kiszabott ársapka az infláció mérséklését szolgálna, pedig – ahogy a jegybankelnök is rámutatott – az ársapkák épp ellentétes hatást értek el. A második körben hatósági árassá tett burgonyánál és tojásnál már csak visszafogottan esett szó inflációcsökkentésről.

Csiki Gergely elemző, a Portfolio lapigazgatója ezzel kapcsolatban „pénzillúzióról” beszél:

A legutolsó árstop bevezetésénél, a tojásnál és a burgonyánál az volt a cél, hogy a lakosság alacsonyabb összegeket fizessen ki bizonyos termékekre, ami egy érzülethatás, talán pénzillúziónak is lehet nevezni.

A vásárló illúziója pedig az, hogy amiből nincs, azt olcsóbban is meg tudná venni, vagy ha nem is tud akkora mennyiséget beszerezni, de azt legalább olcsóbban – közölte a a Portfolio lapigazgatója.

Amit megspórolnánk, azt kifizetjük máshol

Úgy látja, az intézkedésnek inflációleszorító hatása nincs, negatív hatása viszont annál több. Azoknál a nagyáruházaknál, ahol egyáltalán még van hatósági áras termék, a keletkezett veszteséget szétterítik a többi árucikken, tehát amennyivel olcsóbban kell adniuk a cukrot meg a tejet, annyival drágábban adnak más termékeket.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szóvivője szerint egy másik negatív hatás az áruhiány, illetve az, hogy a szűkösség miatt megdrágult egyéb termékek már nem lesznek olcsóbbak, akkor sem, ha kivezetik a hatósági árakat. További negatív következmény, hogy tömegesen mehetnek csődbe boltok a kisebb településeken.

Már augusztusban el lehetett mondani, hogy egy kisebb boltnál is több millió forint volt a veszteség, amit ezeken a termékeken elszenvedtek. Mostanra – mivel már 40 százalék feletti az infláció, és ezeknél a termékeknél is folyamatosan emelkedik a beszerzési ár – minden eladott terméknél folyamatosan növekvő veszteségei vannak a vállalkozásoknak. Ezeket a terheket nem lehet tovább növelni

– fogalmazott.

Mára bebizonyosodott, hogy a kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, tehát húsvétkor is hasonló körülményekre lehet számítani.

Csiki Gergely úgy vélekedett:

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ársapka

Élelmiszerárstop