Új időszámítás kezdődött a magyar agráriumban: teljesen megváltozhat a gazdák élete

Agrárszektor   
  Megosztom
Új időszámítás kezdődött a magyar agráriumban: teljesen megváltozhat a gazdák élete

Az agráriumot is elérte az az elképesztő ütemű technikai-technológiai fejlődés, ami most a világban zajlik. Ezek az új innovációs megoldások beépítése és felhasználása legtöbbször nem olcsó, de aki befektet és alkalmazza ezeket a technológiákat, az lépéselőnyre tehet szert. A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián, Siófokon az előadók ismereteiket, tapasztalataikat és egyedülálló ötleteiket osztották meg, melyek igazi áttörést hozhatnak az egész hazai agráriumban.

Ahogy arról az Agrárszektor beszámolt, Mezei Dávid, az MKB Nyrt. és Takarékbank Zrt. agrár és uniós kapcsolatok vezetője, a konferencián arról beszélt, hogy ahhoz, hogy valamiből valódi innováció legyen, nemcsak gyors ötletelésre, pénzre van szükség, hanem kitartásra és egyfajta jövőbe látásra. Szükség van olyan emberekre, akik elrepítenek minket a jövőbe. Sok innovációs szakember mondja, hogy az ötletnek az elterjedéséig évek telhetnek el. Ha nem látnak előre, amire innováció lesz belőle, el is avulhat.

Czina György, a Czinagro Kft. ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, hogy a fenntarthatósághoz kapcsolódik a gazdaságuknál a fotovoltaikus napenergia előállítása is, ami jól működik, emellett a szemléletváltást tartja a legfontosabbnak. Hozzátette, az ő szemléletében a talaj az egy élő anyag. Az minden élet forrása. Nem 3 fázisú rendszer, minimum 5 fázisról beszélhetünk, ahol minden mindennel összefügg. Kiemelte azt is, hogy már 2003-ban látta, hogy az aszályhoz alkalmazkodni kell. A szakember rájött, hogy a talaj humusztartalmát növelni kell, a talajdegradációt meg kell állítani és a természetes tápanyagszolgáltató képességet indikálni kell. Nem egy olyan területtel találkozott, melyeket teljesen tönkretett az ember, ez ellen próbált meg tenni. Mára eljutott oda, hogy 3-4 évenként teljesen minimalizálni tudta a talajművelést. Az eke és forgatás nélkül működő talajművelő megoldás a fenntartható gazdálkodás alapja lehet. Csökkentett menetszámú, mulcshagyó, klímakárcsökkentő, szervesanyagkímélő, lazításra alapozott, nedvességmegőrző baktériumtrágyázást és takarónövényeket alkalmazó művelési rendszert hozott létre, ezzel a forgatás nélküli talajművelés reneszánszát hozta el a szakember a mezőgazdaságba. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy további innovációkra van szükség.

Hogy milyen jövőt vázoltak fel a szakemberek a magyar gazdaság számára? Milyen fejlődéseket látnak érkezni? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

agrárium

gazdaság

technológiai fejlesztés

fejlődés