Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: a miniszterelnök elárulta, mire számíthatunk 2023-ban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: a miniszterelnök elárulta, mire számíthatunk 2023-ban

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt: Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart, az eseményen részt vesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. A rendkívüli Kormányinfó szerdán 10 órakor kezdődött.

Ahogy a portál írja, Orbán Viktor ismertette, hogy délután kormányülést tartanak, ennek eredményeiről holnap adnak tájékoztatást. Most viszont röviden összefoglalta, hogy kormányzati látószögből hogy fest a 2022-es év.

Mint mondta, a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve. A rossz mellett ott van az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember kétszeresen értékeli, így Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott. A 2023-as év kihívása az lesz, hogy elkerüljük a recessziót.

Az idei év eredménye, hogy képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, tavaly 7 milliárd eurót fizettünk, ez 17 milliárd euróra nőtt idén, ugyanazért a mennyiségért. Ezt a 10 milliárdnyi hiányzó finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már

- állította.

Soha nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, mint most, 30 éves csúcson a foglalkoztatás. És az is rendkívüli teljesítmény volt idén, hogy sikerült az EU-val megállapodni. A cél most, hogy kimaradjunk a háborúból, illetve hogy decemberre egyszámjegyű legyen az infláció. A kormányülésen dönteni fogunk arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nőknél 30 évre emeljék

- mondta a jövőre térve a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezután a határvédelemről beszélt. Bár véleménye szerint a kerítés sem tökéletes megoldás, de a 2015-ös állapotokkal összevetve, amikor "százezrek masíroztak be" a különbség nyilvánvaló. A fokozódó migrációs nyomás miatt idén három fontos változás történt:

  • Felállítottak egy teljesen új, csak határvédelemmel foglalkozó testületet, a határvadászokat
  • ÜdvözlikHorvátország schengeni tagságát, mert ez lehetővé teszi, hogy élőerőt vezényeljek arról a határról a magyar-szerb határra.
  • Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb-magyar határon erős védelmet az észak-macedón-szerb határra tolják

A Financial Times, az uniós pénzek miatt támasztott szupermérdfölkövekkel kapcsolatos kérdésére a miniszterelnök arról beszélt, amit lehet meg kell menteni a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból, emellett kell segíteni Ukrajnának. Mi nem tárgyaltunk csomagban, az ügyeket külön tárgyaltuk, de a cseh EU-elnökség úgy döntött, hogy egy nap tárgyalja az ügyeket. Nekünk ehhez alkalmazkodnunk kellett. A 18 milliárd eurós csomagot továbbra is rossz megoldásnak tartjuk, de elfogadjuk.

Orbán Viktor a lengyel-magyar kapcsolatokról elmondta: van lengyel-magyar sorsközösség, ők azt kapták jutalmul a második világháború után, amit mi büntetésül, a nyugatiak a Szovjetuniónak dobtak minket. A háború ügyében mást gondolnak, bár a stratégiai célokban ott is egyetértenek: Oroszországot olyan állapotba kell hozni, hogy ne jelenthessen fenyegetést az európai biztonságra, ehhez szükség van szuverén Ukrajnára Magyarországot Ukrajna sosem fogja megvédeni semmitől sem, Magyarországot a NATO és abban a magyar védelmi képesség védi meg, ez a viszonyunk a háborúhoz - jelentette ki.

A rezsicsökkentés határának módosításával kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, a mostani rendszer marad fenn a jövőben is. A háztartások 75 százaléka belül marad a kereten. Ez egybeesik a magyar társadalom nem annyira jómódú rétegeivel.

Többfajta otthontámogatási elem van, egy kifut belőle, a többi marad. A babaváróval kapcsolatban viták szoktak lenni, mi vagyunk többen, akik meg akarják tartani, mert ez egy jó program. A babaváró hitelt most be, (ez egyébként tárgyi tévedés a miniszterelnök részéről, a támogatási forma ugyanis 2019 július 1-től elérhető), ezt fenn kell tartanuk, ameddig bírjuk. Csak a hosszú távú családtámogatás megfelelő. Ajánlatunkat a fiatalok felé meg kell tartanunk. A babaváró a szíve közepe a családtámogatási rendszernek

- magyarázta ezután a miniszterelnök újságírói kérdésre.

Ma még nincs a V4-eknél közös energiabeszerzés, energiaelosztás. A háborúban is véleménykülönbség van, és energiaügyben is nehéz így egyetérteni, de a V4-eknek a jövőben lehet egy energetikai dimenziója is. Katarral megállapodtunk energetikai kérdésekben, energiabeszerzésben és magyarországi befektetésekben is

- ismertette ezután Orbán Viktor.

Az új energiaforrásokkal és az orosz függőség lehetséges csökkentésével kapcsolatban egy későbbi kérdésre a miniszterelnök arról beszélt, az importenergiáról kellene leszokni, másodlagos jelentőségű, hogy orosz vagy sem az energia. Az önellátóság a kérdés.

Ha ma Paks 2 meglenne, most csak kérnénk egy kávét. 60 százalékunk lenne atomenergiából, 20 napenergiából. Ezen gondolkodjanak el, akik gáncsolják a projektet! Ma a legkevésbé kitett energia a nukleáris. Magyarországon nincs tenger, ezért csövünk van meg kábelünk. Vezetékünk a 2010-es 2-vel szemben már 7 irányban van. Ilyen programokat folyamatosan vizsgálunk, de megváltást a Paks 2 hoz majd

- magyarázta Orbán Viktor.

Vaskalaposak vagyunk ebben a kérdésben. Ez szuverenitási kérdés is, mert azok a pénzek feltételekhez kötöttek

- válaszolta ezután a miniszterelnök az esetleges a Nemzetközi Valutaalaptól történő hitelfelvételről vonatkozó kérdésre. Az IMF mindenképp mumus ebben a közép-európai világban, jele annak, hogy nem tudtad az országodat magad menedzselni. Az IMF pénze a legjobb kamatozású, de a feltételei a legrosszabbak. A pénzpiaci pénz a legjobb, ott nem kérdezik, hogy énekelsz - fejtette ki Orbán Viktor.

A költségvetést napokon belül, akár már ma jóváhagyja a kormány, beterjesztjük a parlament elé, január 1-jével érvénybe is lép. A Költségvetési Tanács ezt követően megkapja - folytatta a miniszterelnök A következő költségvetésről szóló kérdésre Orbán azt mondta, jó rendszer volt a korábbi, hogy nyáron fogadták el, de ha nagyon nagyok lesznek a kilengések, erre a kérdésre később kell választ adni. Nem lehet tudni, hogy milyen év áll előttünk - árulta el a kormányfő.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

orbán viktor

bejelentés