Befellegzett, vége az OKJ-nak: helyette ezek a felnőttképzések tarolhatnak 2023-ban

Index   
  Megosztom
Befellegzett, vége az OKJ-nak: helyette ezek a felnőttképzések tarolhatnak 2023-ban

Új év, új lehetőségek, lényegében sosem késő új karriercélokat kitűzni, már csak azért sem, mert a saját magunk fejlesztésére szánt pénz mindig megtérül. De hogy mégis milyen szakmát érdemes választaniuk a pályaválasztás előtt állóknak, vagy, hogy miben gondolkodjanak a pályaelhagyók, többek között erről is beszélgetett az Index Kurucsó Zsolttal, a DEKRA Akademie Kft., egy felnőttképzéssel foglalkozó cég ügyvezetőjével.


 

Az energiaárak felrobbanása, és az Európában is példátlan, őrületes infláció nemcsak a cégeket, de számos családot is nehéz helyzetbe sodort. Egyre több hazai cégnek okoz gondot az energiaköltségek kigazdálkodása és gyakran felmerül az elbocsátások kérdése is. Kurucsó Zsolt felnőttképzési cégvezető szerint ebben a helyzetben sokat segít, ha több lábon állunk, akár több szakképesítés is van a zsebünkben. Az Indexnek elárulta, jellemzően milyen céllal érkeznek a magukat átképezni vágyók, mely szakmákat érdemes elsajátítani az energiaválságban, és mit hoz 2023-ban az OKJ felszámolása.

Az aranykalászos gazda népszerűségét az is fűti, hogy ha földet veszünk vagy öröklünk, és azt szeretnénk megművelni, akkor kötelezően rendelkeznünk kell ezzel a képesítéssel, ezt jogszabály írja elő. A mezőgazdasági képzések egyébként sokszínűek és hasznosak, ráadásul a segítségükkel el tudunk vezetni egy önálló gazdálkodást

- magyarázta a szakember, aki hozzátette, hogy

A gépkezelői pályával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy egy jogszabályváltozás előírja, hogy minden gépcsoportra külön jogosítvánnyal kell rendelkezni. Ha valakinek már van papírja egy korábbi gépcsoportra és jelentkezik egy újra, akkor csak az újra kell elvégezni a képzést. Ez egy nagyon keresett szakma, stabil megélhetést és hosszú távú karrierlehetőséget biztosít.

- tette hozzá.

Búcsúzik az OKJ, de mi lesz helyette?

Idén december 31-én végleg búcsúzik az Országos Képzési Jegyzék, ismert nevén az OKJ, aminek a helyébe a Szakmajegyzék, illetve a programkövetelmények léptek. Emiatt is jelentősen átalakulhat a hazai felnőttképzés. Kurucsó Zsolt felnőttképzési cégvezető szerint:

Alapszakmát már csak szakképző intézményekben lehet szerezni és vizsgáztatni is csak állami vizsgaközpontokban lehet. Ez hatalmas bevételkiesést okoz a felnőttképző cégeknek, hiszen a bevételt jelentő tevékenységek után, mint az oktatás és a vizsgáztatás, osztozniuk kell az állammal.
Az állami iskolák nem tudják saját kapacitással megoldani a tanfolyamokat, így a felnőttképző cégeket is bevonják a képzésbe, azonban ez számunkra azt jelenti, hogy ebben az esetben is osztoznunk kell a bevételen. Mindenki próbál túlélni és új megoldásokat találni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szakképzés

szakképzési rendszer

okj