2023-ban jöhet a tömeges leépítés vidéken? Sok megyében romlik a munkaerőpiaci helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
2023-ban jöhet a tömeges leépítés vidéken? Sok megyében romlik a munkaerőpiaci helyzet


2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést. A legnagyobb arányú létszámcsökkenés földrajzi bontásban az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, míg szektorális bontásban a kommunikációs szolgáltatások, illetve a alapanyag- és feldolgozóipar területén várható – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, összesen 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 508 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg első negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) -8 százalékos átlagos értéket ért el, amire az elmúlt egy évtizedben nem volt példa, még a koronavírusjárvány miatti erőteljes gazdasági megtorpanás időszakában sem. A jelenlegi mutatószám az előző negyedévhez viszonyítva 3, míg 2022 azonos időszakához képest 26 százalékpontos visszaesést mutat.

A negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás

– mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető: a recesszió lehetősége ebben az időszakban óvatosságra készteti őket.

A legpesszimistább várakozások az Észak-Alföldön mutatkoznak (itt -35% az NFM), de szintén jóval több elbocsátásra, mint felvételre számítanak Észak-Magyarországon (-24%), Dél-Dunántúlon (-16%) és Nyugat-Dunántúlon (-9%) is. A Dél-Alföld az egyetlen olyan régió, ahol minimálisan többen terveznek létszámbővítést, mint leépítést (+3%).

Az egyes szektorokat vizsgálva csupán a pénzügyi és ingatlanszektor (NFM: +10%), valamint az IT szektor (+2%) számíthat nettó létszámbővülésre. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek szektorban stagnálására lehet számítani, a többi szektor mutatói viszont visszaesést prognosztizálnak. A legnagyobb arányú létszámleépítésre a kommunikációs szolgáltatások (-16%), illetve az alapanyag- és feldolgozóipar (-12%) területén lehet számítani.

A jelenlegi helyzetben jól láthatóan a cégmérettel együtt nő a válsággal szembeni ellenállóképesség. A tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka tervez létszámcsökkentést végrehajtani, ez az arány a 250 főnél nagyobb létszámmal működő vállalatok körében csupán 27 százalék. A Nettó Foglalkoztatási mutató ennek megfelelően az utóbbi körben a legmagasabb (+3%), az 50-249 fős cégeknél már enyhén negatív (-5%), ugyanakkor erőteljes a pesszimizmus a 10-49 fős kis cégek (-17%), és a 10 fő alatti mikrovállalkozások (-20%) körében.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi szinten is romlottak a munkaerőpiaci kilátások: ManpowerGroup globális Nettó Foglalkoztatási Mutatója 6 százalékkal került lejjebb. Ugyanakkor ez a mutatószám továbbra is igen magas, 23 százalékos szinten áll. Magyarországon kívül egyedül Lengyelországban (-2%) jeleznek visszaesést a foglalkoztatásban Az élen Panama (39%) és Costa Rica (35%) és Kanada (34%) áll. Európában a legjobb mutatóval Ausztria és Törökország (29-29%), illetve Finnország és Franciaországban (27-27%) rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munakerőpiac

munkaerő-piac

munkanélküliség

létszámleépítés

gazdaság

recesszió