Most jön csak a neheze! Iszonyú drágulás vár a magyar nyugdíjasokra, családokra idén

Pénzcentrum   
  Megosztom
Most jön csak a neheze! Iszonyú drágulás vár a magyar nyugdíjasokra, családokra idén

Nyílik az olló a magyar társadalom rétegei között, hiszen a rekordinfláció sem hat egyformán mindenkire. A legfrissebb adatok szerint az élelmiszerek drágulásának az alacsony jövedelmű, a három vagy több gyermeket nevelő és a nyugdíjas háztartások vannak leginkább kitéve. A 2023-as évben pedig nem látszik konszolidáció, folytatódik az árak emelkedése, az infláció nő. A Pénzcentrum friss elemzéséből kiderül, hogy amíg az élelmiszerek a nagycsaládosok számára drágultak a leginkább, addig a szeszes italok, dohányáru a magas jövedelemmel rendelkezőknek, a háztartási energia pedig szintén a nyugdíjasoknak került a leginkább többe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég publikálta a 2022-es évre vonatkozó inflációs jelentését: 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal, csak az élelmiszerek 44,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az éves drágulás januártól decemberig pedig 14,5 százalékos volt a drágulás mértéke, az élelmiszerek 26 százalékkal kerültek többe 2022-ben, mint 2021-ben, írja a Pénzcentrum.

A KSH arról is vezet nyilvántartást, hogyan hat az infláció például a nyugdíjasokra, az alacsony, magas, vagy közepes jövedelműekre, valamint a három vagy több gyermeket nevelőkre - aszerint, hogy alakulnak az egyes lakossági rétegek fogyasztási szokásai. Ebből az adatsorból az is látható, melyek azok a csoportok, akiket különösen hátrányosan érintett a járvány óta folyamatosan tartó magas drágulás, ami 2022 őszétől ijesztően meredeken kezdett emelkedni.

A ruházkodási kiadások leginkább az alacsony jövedelműek számára drágultak meg, a rezsi pedig a nyugdíjasoknak. A háztartási energia ugyanis számukra 22,3 százalékos áremelkedésen ment át, míg az aktív háztartások számára 21,5 százalékos volt a drágulás mértéke.

Az élelmiszerinfláció 2021-ben is a nyugdíjasokat sújtotta leginkább, viszont a rezsiköltség tavaly inkább a nagycsaládosok és az alacsony jövedelmű háztartások számára drágult a legnagyobb mértékben.

2022. szeptember nem csak a nyugdíjasok számára volt vízválasztó. Az alacsony jövedelműek is jóval az átlagos felett tapasztalható drágulást szenvedték el. Még a közepes jövedelmű háztartásokra érvényes drágulás is felette van az átlagnak, csak a magas jövedelemmel rendelkezők maradnak alatta.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

infláció

nagycsaládosok

nyugdíjasok

élelmiszerek