Érik a menzakrízis: újabb 20-30%-os emelés várható, aminek a családok isszák meg a levét

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a menzakrízis: újabb 20-30%-os emelés várható, aminek a családok isszák meg a levét

Már szeptemberben átlagosan 30%-kal drágul itthon az iskolai menza térítési díja, a szülők egy része több ezer forinttal magasabb számlákat kapott, mint korábban. Az elszálló élelmiszer- és energiaárak miatt a közétkeztető cégek kiadásai egyre magasabbak, ezért elképzelhető, hogy több településen tovább emelkedhet az iskolai ebéd ára - írta az Eduline.

Ahány település, annyiféle rendszer van, így nem feltétlenül kell számítani drasztikus áremelkedésre. Sok helyen át tudják vállalni az önkormányzatok a plusz anyagi terhet, vagy csak minimálisan emelik az árakat – mondta az Eduline-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke, akit arról kérdeztünk, várható-e, hogy 2023 első hónapjaiban újra emelkedik majd az óvodai-iskolai ebéd ára.

  • Hódmezővásárhelyen például a lap szerint januártól harminc százalékkal emelkedik a bölcsődékben, óvódákban, iskolákban és kollégiumokban a menza díja. A delmagyar.hu azt írja, az általános iskolások 11,5, a középiskolások 14,5, az óvodások, a bölcsődések 71 százaléka egyébként ingyen étkezik, az étkezésüket túlnyomórészt állami, illetve önkormányzati forrásból finanszírozzák.
  • 20 százalékos emelés lesz Nagykanizsán is, februártól egy középiskolás ebédje 724 forintba fog kerülni - derül ki a városi oldalról.
  • Baján drasztikusabb döntést hoztak: majdnem hatvan százalékkal kerül többe a menza, de a rászorulók továbbra is ingyen kapják a menzamenüt - adta hírül a Bajai TV.

A Közszöv tavaly áprilisban 30 százalékos áremelkedést becsült, de akkor még nem lehetett tudni, hogy egy év alatt 44 százalékkal ugranak meg az élelmiszerárak. Vannak olyan étkeztetőcégek, amelyek meg tudtak állapodni az önkormányzatokkal az emelésről, sőt van, ahol a 30 százaléknál nagyobb arányúról is, de Zoltai Anna tud olyan településekről is, ahol ez nem jött össze.

A szűkös költségvetés könnyen a minőség rovására mehet

Az a félelmem, hogy előbb-utóbb az olcsóbb alapanyagok fognak megjelenni a közétkeztetésben

– nyilatkozta a lapnak Zoltai Anna.

Miközben december elején arról beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, hogy a a vadhúst és az abból készült ételeket már gyerekkorban szükséges lenne népszerűsíteni, a közétkezésbe is bevezetni. Ezt Zoltai Anna nem tartja megvalósítható ötletnek – legfőképpen azért, mert a vadhúsok jóval drágábbak, mint a menzákon használt egyéb húsfélék.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

oktatás

eduline

menza