Küszködnek a kisboltok: rengeteg kereskedőnek az utolsó koporsószög az árstop

24.hu   
  Megosztom
Küszködnek a kisboltok: rengeteg kereskedőnek az utolsó koporsószög az árstop

Hosszú távon is számos, előre nem látott és nem kívánt következménye lehet a bevezetett árstopnak, és egyelőre nem látni, mikor ér véget. Az elmúlt egy évben számos alkalommal és helyen alakult ki áruhiány az árstoppos termékekből, ami elégedetlenséget okozott a vevők körében. Érdekes megfejtéssel szolgált az áruhiány okára a Mandinernek adott interjújában nemrég Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter, aki szerint tévedés, hogy áruhiány lenne, a boltok nagy részében az áru egyszerűen a raktárban marad, nem kerül ki a polcra. Vagyis szerinte nagyrészt mesterséges hiánygerjesztés folyik, írja a 24.hu.

A kereskedőknek nem érdekük a hiány

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György emlékeztetett, hogy az élelmiszerárstop tavaly februári bevezetésétől idén január 12-éig az volt a szabály, hogy ez egyes napokon legalább annyit kellett tartani az árstopos termékekből, amennyi készleten volt azokból az előző év azonos napjain. 2023. január 12-től viszont már legalább annyit, de szükség szerint akár kétszer annyit is kellene tartani a vásárlói igények alapján, mint a 2021-es, azonos naptári napi átlagkészlet. Ha egy bolt fogyasztóvédelmi ellenőrzést kapott, a kormányhivatal szakemberei nem elégedtek meg azzal, hogy éppen mi van a polcon, hanem bekérték és ellenőrizték a készletnyilvántartást is – szigorúak voltak, és ha nem találtak rendben valamit, bírságoltak, egyes esetekben milliókra.

A visszajelzések szerint a kereskedők nemcsak az előírt készletet igyekeznek tartani (hogy az ellenőrzésen ne kapjanak bírságot), hanem annál többet, hogy a vevőiket nagyobb eséllyel tudják kiszolgálni.

Az is megtörténik (átmenetileg, rövid időre), hogy a dolgozó nem tudja rögtön pótolni a raktárból az éppen elfogyott terméket, mert például meghibásodik egy áruházi eszköz, de ilyenkor a lehető leghamarabb feltöltik a polcokat a raktárkészletből

– mondta Vámos György.

Az árstop napról napra növekvő terheit a kereskedő viseli – emlékeztetett Vámos György utalva arra is, hogy a 2021. október 15-i, egy éve változatlan árstopos bolti árak mellett a beszerzési árak folyamatosan mennek fel, így egyre nagyobb a veszteség.

Az ársapkás termékeknél magasabb a beszerzési ár, ugyanis nemcsak az élelmiszerek fogyasztói árai emelkedtek jelentősen az elmúlt évben Magyarországon, hanem az élelmiszeripar átadási árai is – nagyjából hasonló mértékben.

Drágult az élelmiszeripar számára az alapanyag, az energia, ráadásul aszály volt. Az élelmiszeripari átadási árak növekedése meghatározó a (nem árstopos) fogyasztói árak növekedésénél, és a beszállítók nem adják olcsóbban az árstopos termékeket sem csupán amiatt, mert azok hatósági árassá váltak. És mivel hónapról hónapra emelkednek a beszerzési árak, ebből jelentős veszteség keletkezik a kiskereskedőknél.

Vámos György nem mondott százalékot, de azt elárulta, hogy míg az árstop első hónapjaiban a kereskedőknél a költséglefaragás volt a jellemző, később, amikor már ez nem volt elég, nem volt más választásuk, és a láncok kénytelenek voltak megpróbálni más termékek árán legalább részben ellensúlyozni a veszteséget. Azonban az infláció okozta fokozatos keresletcsökkenés miatt ez elég korlátos lehetőség, hiszen az áremelés – mennyiségben, volumenben – forgalomcsökkenéssel jár, ami egy határon túl nem érdeke a kereskedőnek. A statisztikák szerint a második félévben már csökkent a boltok élelmiszeres forgalma – ahogy nőttek az árak, úgy vásároltak az emberek egyre kevesebb élelmiszert kilóban, literben, darabban.

A kiskereskedők tönkremehetnek bele

Egy időben próbálkoztak a kisboltok azzal, hogy a nagyobb multiláncoknál szerezték be a hiányos árstopos termékeket, de a mennyiségi korlátozások miatt ez már nem megy. Így nehéz megfelelniük annak a követelménynek, hogy mindig legyen a polcon ársapkás termék. Miközben ők is rendre kapnak büntetést a fogyasztóvédelemtől. Egyébként pedig abból élnek, hogy eladnak, vagyis érdekük, hogy legyen árujuk, nem a forgalom ellenségei.

A különbség az, hogy az a veszteség, ami a multinak fáj, a kisboltnak akár a koporsószöget is jelentheti

- fogalmazott. Nagy Márton egyébként az említett interjúban azt is mondta, hogy szerinte a kiskereskedelmi üzletektől elvárható, hogy a bankokhoz és a Molhoz hasonlóan lenyeljék az árstop okozta veszteséget.

Hogy mennyivel többet vásárolhattak a vevők az egyes árstopos termékekből, arról egyelőre nincs adat, de például a 2,8 százalékos UHT-tejnél lehet tudni, hogy a magyar tejipar dupla mennyiséget szállított az üzletekbe 2022-ben 2021-hez képest – mondta Neubauer Katalin. És mivel így a magyar feldolgozóiparban hiány keletkezett a zsíros tejből, importból kellett alapanyagként beszerezni a tejtermékek gyártásához, ami felhajtotta az árakat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

árstop

élelmiszerek

élelmiszerárstop

áruhiány

nagy márton

kereskedők

kiskereskedők