Nincs vége a durva áremeléseknek: ekkorra csökkenhet az infláció a szakértő szerint

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs vége a durva áremeléseknek: ekkorra csökkenhet az infláció a szakértő szerint

Fokozta a tempót a magyar infláció januárban: éves és havi szinten is jelentős drágulás következett be, az év hátralévő részét tekintve pedig sok a bizonytalanság. Az erős inflációs nyomás továbbra is szigorú monetáris politikát követel.

A vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció januárban. Éves szinten 25,7 százalékkal nőttek az árak, ezzel szemben mi 25 százalék körüli növekedést vártunk. Nagyon jelentősnek mondható a havi szintű 2,3 százalékos infláció. 2017-ben ugyanis egy év alatt nőttek annyival az árak, mint most egy hónap alatt - kommentálta a friss adatokat Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Az infláció gyorsulása többek között az élelmiszerek, az üzemanyagok drágulásával magyarázható.

Bár az élelmiszerek éves szinten 44 százalékkal drágultak, annyi pozitívum látható, hogy havi összevetésben 2,4 százalékkal emelkedett az áruk, ami elmarad a tavaly januári 3 százalékos - ugyancsak havi szintű - növekedéstől. Ezzel szemben a szolgáltatásoknál most januárban 2,4 százalékkal drágultak decemberhez viszonyítva, míg ez a mutató tavaly mindössze 0,7 százalékos emelkedésről tanúskodott.

Németh Dávid a kilátásokról szólva azt mondta, nagy kérdés, hogy például a szolgáltatások esetében egyszeri komolyabb emelés történt-e januárban vagy a következő hónapokban újabb drágulás várható.

Úgy látjuk, főleg ezen múlik, hogy februárban tovább gyorsul-e az infláció vagy elkezdődhet a lassulás

- tette hozzá a szakember.

Összességében az infláció lassulására számítunk az év folyamán, várhatóan a nyári hónapokban kerülhet az éves mutató 20 százalék alá. A lassulás dinamikáját azonban komolyan befolyásolja az, hogy meddig marad érvényben az ársapka a hatósági áras élelmiszereknél. Azzal számolunk, hogy az idei év végén 10 százalék alá eshet az infláció

- fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy mivel a maginflációs mutató nagyon magas szinten van, ezért még mindig erőteljes az inflációs nyomás Magyarországon. A friss adatok megerősítik azt a várakozásunkat, hogy továbbra is szigorú monetáris politikára van szükség, így februárban várhatóan marad a jelenleg érvényben lévő magas kamatszint. A februári inflációs adatok fényében leghamarabb márciusban kerülhet sor egy esetleges, enyhe lazításra, azaz kamatcsökkentésre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infláció

drágulás

makroelemző

németh dávid