Ez a változás minden bankot érinthet: hogy jutnak ezután pénzükhöz a vidéki magyarok?

MTI   
  Megosztom
Ez a változás minden bankot érinthet: hogy jutnak ezután pénzükhöz a vidéki magyarok?

A hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában - közölte a Helix Consulting. 

A tanácsadó közleményében emlékeztetett arra, hogy épp a fenti egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat ATM-hálózatuk sűrítésére. Az interaktív térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el: előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra.

A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik), de a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4

- írták. Megjegyezték, hogy Budapest értéke 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban még akkor sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225. A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Hegedüs Tamás szerint, egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás költségeit. Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és természetesen azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.

Hozzátette: előnyös megoldás lehet, ha a bankok a rendelkezésre álló "lokációanalitikai eszközökkel" felkutatják a gyengén ellátott térségekben azokat a helyeket, ahol az eszközt a legtöbben használnák majd, így téve nyereségessé a működést, vagy minimalizálva a veszteséget, ha az mégis elkerülhetetlen.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

járások

atm

bankjegyautomata

bankjegykiadó automata