Fontos változás élesedik: új rendszeren keresztül kaphatnak pénzt ezek a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás élesedik: új rendszeren keresztül kaphatnak pénzt ezek a magyarok

2023-ban is számíthatnak a gazdálkodók a magyar kormányra, közösen vesszük fel a küzdelmet a termelési költségek elszabadulásával és a piaci bizonytalanságokkal szemben, mondta Nagy István agrárminiszter a hévízi Agrárkonferencián az agrárágazat aktuális kérdései kapcsán.

A tárcavezető kiemelte, az agráriumnak következetesen kell dolgoznia azon, hogy a korábbinál korszerűbben, versenyképesebben tudjanak gazdálkodni, sikerrel menjen végbe a már zajló nemzedékváltás, nagyobb lendületet vehessen az élelmiszeripar fejlesztése és széles körű együttműködés jöjjön létre az élelmiszer termékpályák szereplői között. Hozzátette, a kitűzött célok elérésének záloga az agráriumot jellemző összefogás, a gazdák és a magyar kormány szövetsége, ami garanciát nyújt a termelőknek arra, hogy folytatódik az ágazat támogatása.

Nagy István kitért arra is, hogy különösen kiemelkedő eredményt ért el a magyar mezőgazdaság tavaly, hiszen úgy biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, hogy közben nőtt az agrárexport is. 2022. január és november között 24 százalékos volt a növekedés. Ez azért fontos, mert a bővülő külkereskedelem hozzájárul a nemzetgazdaság pénzügyi stabilitásához, egyúttal növekvő értékesítési lehetőséget jelent az agrárvállalkozásoknak, mutatott rá a miniszter.

Kifejtette, fontos változás a 2014-2020-as időszakhoz képest, hogy a következő években már nem a Vidékfejlesztési Program határozza meg a vidékfejlesztési támogatási szabályokat, hanem a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP).

Ugyanakkor 2023 és 2025 között a VP és a Stratégiai Terv párhuzamosan működik egymás mellett. Folytatódni fog a LEADER program is, amelyhez kapcsolódóan már folyamatban vannak az előkészületek a Helyi Akciócsoportok bevonásával. Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés, valamint a nemzeti jogszabályok előkészítése halad, és minden érintett azon dolgozik, hogy áprilisban a szokásos rendben kezdődhessen meg az egységes kérelmek benyújtása. Az új támogatási rendszer rendkívül átfogó, úgy biztosítja a magyar gazdák forrásait a 2027-ig tartó időszakban, hogy folytatódhasson mezőgazdaságunk, élelmiszeriparunk megújítása, a versenyképesség erősítése

- húzta alá Nagy István.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nagy istván

agrárminiszter

termelési költségek

agrárminisztérium

támogatás

pénz

pályázat