Durva változás élesedik a nyugdíjaknál: ennyivel több kerül idén a magyar nyugdíjasok zsebébe

Portfolio   
  Megosztom
Durva változás élesedik a nyugdíjaknál: ennyivel több kerül idén a magyar nyugdíjasok zsebébe

Érdekes folyamatokat lehet kiolvasni már a költségvetés első hónapjának részletes adataiból is, különösen, ha a nyugdíjkasszára vetünk egy pillantást. A nyugellátási kiadások az év első hónapjában 427,7 milliárd forintban teljesültek, ami 27%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A Pénzügyminisztérium részletes államháztartási tájékoztató anyaga ennek kapcsán megemlíti, idézi a Portfolio, hogy "a jelentős, 27,1%-os kiadásnövekedést a 2022. évben a vártnál magasabb inflációs hatás miatt két részletben, júliusban és novemberben végrehajtott 3,9%-os és 4,5%-os kiegészítő nyugdíjemelés 2023-ra áthúzódó hatása, valamint a tárgyév január hónapban végrehajtott 15%-os inflációkövető nyugdíjemelés hatása okozta."

2023. január hónapban közel 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek emelkedett az ellátása 15%-kal, aminek a költségvetési forrásigénye (éves szinten) 774 milliárd forint. Ebből a Nyugdíjbiztosítási Alapot terhelő kiadás mintegy éves 659,5 milliárd forint, a januári emelésre jogosultak száma pedig 2,1 millió fő volt" - tette hozzá a minisztérium. A nyugellátási kiadásokon belül a korbetöltött öregségi nyugellátások 27,0%-kal, a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető öregségi nyugdíja („nők 40”) pedig 23,7%-kal haladta meg a 2022. január havi kiadásokat.

A PM tájékoztató anyaga azt is felidézi, hogy 2022-re az öregségi nyugdíjkorhatárának emelkedése lezárult, a korhatár a nők és a férfiak esetében egységesen 65 év. A korbetöltött öregségi nyugdíjban részesülők létszáma az előző év azonos időszakához képest 490 fővel lett magasabb.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíj

öregségi nyugdíj

nyugdíjkassza

pénzügyminisztérium