Érik egy újabb ársapka? Brutális ára lehet a hagymának, 800 forintot is elkérhetnek kilójáért

HelloVidék   
  Megosztom
Érik egy újabb ársapka? Brutális ára lehet a hagymának, 800 forintot is elkérhetnek kilójáért

Nemcsak a hagyma, az ára is csípheti tavasszal a szemünket. Egy év alatt már eddig is több mint kétszeresére emelkedett az ára, a kérdés már csak az, hogy hol a határ. Idehaza is komoly gondok lehetnek, miután visszaszorult a termesztés - olvashatjuk a G7 cikkében.

A hagyma drágulása mögött - írta a G7 - valójában markáns globális hatások állnak. A hagyma ára minden kontinensen rekordokat dönt. Egyszerre több fontos termelő és importőr ország mezőgazdaságát sújtotta extrém időjárás vagy természeti katasztrófa 2022-ben: a pakisztáni áradások, az észak-afrikai szárazság és a közép-ázsiai fagyok egyaránt negatívan hatott a terméshozamokra, és jelentősen megdobta a világpiaci árat. Ezt pedig már eléggé érezhetjük Magyarországon is. A vöröshagyma fogyasztói átlagára a KSH kimutatása szerint egy év alatt 278-ról 432 forintra nőtt idén januárra, de az áremelkedés azóta is folyamatos. A nagy áruházláncokban most már 580-600 forint egy kiló hagyma, másfélszer annyiba kerül, mint a krumpli. De még mindig messze a vége: piaci várakozások szerint

A magyarországi hagymaár alapvetően a világpiaci folyamatoktól függ, mint máshol, hiszen a kilencvenes évektől bezuhanó hazai termelés már csak a hazai igények felét képes ellátni, januártól lényegében már csak importból (elsősorban Hollandiából és Ausztriából) lehet fedezni a szükségletet.

Elképzelhető, hogy a globális hagymahiány több helyen már a műtrágya árrobbanásával is összefügg. A válság messze nem csak egyetlen zöldségre terjed ki. A FAO, az IMF, a Világbank és a WTO közös figyelmeztetése szerint a globális élelmiszerkínálat 2023-ban várhatóan három éves mélyponton lesz, a szegénység és tápanyaghiány pedig több évtizednyi javuló tendencia után újra súlyosbodik.

Az ellátási láncok problémái, a klímaváltozás, a Covid-járvány, az emelkedő kamatokon keresztül jelentkező pénzügyi terhek és az ukrajnai háború precedens nélküli sokkot okozott a globális élelmiszerrendszerben, és ez a legkiszolgáltatottabbakat érinti a legsúlyosabban. Az élelmiszerinfláció továbbra is magas marad a világban, országok tucatjai kénytelenek megtapasztalni a kétszémjegyű inflációt

– olvasható a nemzetközi szervezetek február elején kiadott közös állásfoglalásában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hagymahiány

gazdaság

élelmiszerár

vöröshagyma