Órási károkat és bosszúságot okoznak: így előzhetők meg a vadkárok a magyar vidéken

Agrárszektor   
  Megosztom
Órási károkat és bosszúságot okoznak: így előzhetők meg a vadkárok a magyar vidéken

A hazai csemetekertekben gyakoriak a vadkárok, azt azonban sok esetben nehéz megmondani, hogy pontosan milyen vadászható állat garázdálkodott. Komoly segítséget tud ugyanakkor nyújtani az a mögöttes tudás, ha az ember tisztában van a vad anatómiájával, különféle életciklusaival, az általa hátrahagyott esetleges nyomokkal, illetve a táplálkozási szokásaival. Az Agrárszektor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a különféle vadászható vadfajok által okozott vadkárformákról, illetve azok felismeréséről.

A különféle vadászható vadfajok által okozott kár meghatározásánál fontos elkülönítenünk két területet, ahol a vad károsítani tud - írta cikkében az Agrárszektor. Noha a csemetekertek a legtöbb esetben be vannak kerítve, és jóval több védelmet élveznek, mint a már területre kikerülő csemeték, még így is előfordulnak komoly károkozások. Ezeknek legfőbb elkövetői a mezei nyulak, fácánok és az őzek.

Hiába a gyakori emberi jelenlét, vagy a kutyás őrzés, a kártétel még így is jelentős lehet, hiszen viszonylag kis területen jelentős árbevételt generáló növénykultúra található. A csemetekert esetében gondot okoz az elvetett, apró magok madarak általi felcsipegetése, amely ellen egyszerű fátyolfólia takarással védekezhetünk, vagy akár a vetés disznó általi kitúrása. Nagyvadfajok könnyűszerrel kitaposhatják a vetést, lecsipegethetik a csúcsrügyeket, megrághatják a friss hajtásokat vagy lehánthatják az anyanövények kérgét. A csemetekertben okozott kár esetében inkább beszélünk mennyiségi, mint minőségi kártételről, hiszen bármennyire is védtelennek tűnnek a csemeték, suhángok, a károsítás mértékétől függően könnyűszerrel képesek regenerálódni. Ugyanakkor a minőségük és a fejlődésük mértéke elmaradhat az egészséges társaikétól.

- írta a lap.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadkár

erdészet

mezőgazdaság