Állami ingyenpénzt kapnak a kisboltok tulajai: itt a 8 milliárdos mentőcsomag részletei

MTI   
  Megosztom
Állami ingyenpénzt kapnak a kisboltok tulajai: itt a 8 milliárdos mentőcsomag részletei

Közel 8 milliárd forint kormánytámogatás a falusi kisboltoknak Egy vállalkozás átlagosan mintegy 3 millió forintot költhet rezsire, bérleti díjra vagy bérre.

Csaknem 8 milliárd forint működési támogatást nyújt 2806 falusi kisboltot üzemeltető vállalkozásnak a kormány a Magyar falu programban, jelentette ki Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten.

Mint mondta, a tenderen valamennyi, érvényes pályázatot benyújtó vállalkozás nyert, átlagosan 2,9 millió forintot költhetnek rezsire, bérleti díjra vagy bérre. A nyertesek névsora megtalálható a Magyar falu program, illetve a kormány honlapján.

A politikus emlékeztetett, a program 2019-es indulása óta már több mint ezermilliárd forintot költött az állam a kistelepülések fejlesztésére. A támogatásokat az önkormányzatok mellett civil szervezetek és egyházközségek is igényelhették. A falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) keretéből 40 ezer család kapott támogatást.

A falusi útalapból 3 ezer kilométernyi, falvakat összekötő mellékutat újítottak fel, illetve már 2021-ben pályázatot hirdettek a kisboltok fejlesztésére is. Az 50 milliárd forintot akkor a kisboltoknak otthont adó épületek felújítására, illetve eszközök (például hűtőpultok, pénztárgépek) vásárlására használhatták fel az üzemeltetők.

A támogatások célja, hogy növeljék a kistelepülések vonzerejét, ennek alapvető eleme egy működő kisbolt, zárta Gyopáros Alpár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisbolt

falusi

vidék

támogatás