Hiába ment le a gáz ára: borsos számlára számíthatnak a magyarok?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hiába ment le a gáz ára: borsos számlára számíthatnak a magyarok?

Bár a gázárak bezuhantak a piacon, mégsem lehet arra számítani, hogy Magyarországon csökkennek a rezsiárak - mondták a Pénzcentrumnak megszólaló szakértők.

Sokan bíztak abban, hogy a kormányzat csökkenteni fogja a lakossági rezsiárakat, amikor tavasszal újból felülvizsgálják azokat. Azonban már február végén lehűtötte a kedélyeket Gulyás Gergely, aki arról beszélt, az egyik kormányinfón, hogy az átlagfogyasztásig 2023-ban is fenntartják a rezsicsökkentést a lakosságnak - viszont a tarifákhoz egyelőre nem nyúl a kormányzat. Mint a miniszter hozzátette, szerinte a hazai piaci rezsiárak tükrözik az európai átlagot. Azt is elmondta, elképzelhető, hogy a későbbiekben csökkentik az átlagfogyasztás feletti tarifákat, de akkoriban ez még nem volt napirenden.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban szintén arról beszélt, a rezsicsökkentett gáz, áram és távhőár „erre az egész évre” változatlanul fog maradni, tehát nem fog emelkedni. Az átlagfogyasztás feletti részről későbbre ígért döntést.

A Pénzcentrum szakértőkkel járta körbe, mi is a helyzet az energiapiacon. Azt is próbálták megtudni, mire számíthat a magyar lakossága közeljövőben az energiaárak teintetében.

Ahogy a portál írja, a szakemberek szerint a hazai tárolókban javarészt olyan molekula van jelenleg, amelyet az MVM magas áron szerzett be. Az előrejelzések szerint 2023 nyara is brutálisan meleg lesz, ami a teljes energiapiacot is felboríthatja.

Ugyanakkor Balogh József, Holoda Attila, és Vágó Attila is egyetértett abban, hogy sokkal kényelmesebb helyzetből várhatjuk a következő gázbetárolási és fűtési időszakot, mint 2022-ben,

Hogy mire számítanak még a szakemberek? Mi történhet még a piacon? Megérte takarékoskodni? Erről többet a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gázárak

penzcentrum