Komoly változások jöhetnek a magyar földeken: erre minden gazdának fel kell készülni

Agrárszektor   
  Megosztom
Komoly változások jöhetnek a magyar földeken: erre minden gazdának fel kell készülni

A tavalyi szárazság és a megannyi probléma a földeken is változásokat hozott Magyarországon. Óriásiak lettek a károk, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy fel kell készülnie a gazdáknak a szélsőséges időjárási körülményekre. Ahogy az Agrárszektor írja, sokan például a napraforgó felé fordultak, a kukoricatermesztők pedig csak a fejüket foghatták. A kalászosok ugyanakkor jövedelmezők voltak, ami némi bizakodásra adhat okot. A portál most utánajárt, hogy mi várható a földeken, és mi az, amin változtatni kell vagy éppen új kapukat tárhat ki.

Tóth Tamás, a Syngenta vetőmag üzletágának marketing vezetője a portálnak elmondta, hogy tavalyi év aszály sújtotta időjárásában sok helyen a kalászosok voltak a leginkább (ha nem az egyedüli) jövedelmező növények. Ennek köszönhetően az őszi kalászosokban jelentős területnövekedés történt, ami főként a kukorica felől az őszi búza irányába hatott.

Azt is el lehet mondani, hogy a tavalyi, illetve az idei év elejét jellemző extrém magas műtrágyaárak, valamint szintén az aszály miatt sokan a napraforgó felé fordultak, ám ez a trend a műtrágya -és gázárak mérséklődésével, valamint a csapadék megérkezésével végül vélhetően nem okoz napraforgó terület növekedést a tavalyi évhez képest. Ami talán szignifikáns változásnak számíthat, az a támogatások által ösztönzött ugaroltatás, ami bizonyos területeken érezhető, ugyanakkor valódi területnövekedését egyelőre nehéz becsülni.

Valóban igaz, hogy a nyarak egyre szárazabbak és melegebbek, ugyanakkor a klímaváltozás sok extrém időjárási anomáliát hoz magával. Gondoljunk csak az idei év csapadék miatt megkésett vetéseire, vagy a horvátországi árvizekre. Nehéz ezekre a kihívásokra felkészülni, ugyanakkor nemesítéssel és tudatos hibridválasztással valamelyest csökkenthetően a kockázatok. Jelenleg a kukorica vetésterülete sínylette meg leginkább a száraz, csapadék nélküli éveket, míg a napraforgó viszonylatában új szintre emelkedtünk és vélhetően 700 ezer hektár körül maradhat a vetésterület akár hosszabb távon is. Nem csak a termőhely helyspecifikus gondolkodás, de az óriási mennyiségű adatok elemzésén alapuló döntések miatt

- mondta a szakember.

Na, de hogy készüknek a nehézségekre a gazdák?

Az ismert problémák (válság, infláció, időjárás, energia, áremelkedése, hiány ukrán gabona stb.) a termelőket sem kímélték mostanában, ez már nem újdonság. A kérdés az, hogy vajon mit tehetnek a gazdák azért, hogy a jövőben könnyebben megbirkózhassanak a hasonló akadályokkal? Tóth Tamás szerint egy dolgot mindenképpen érdemes kiemelne ebben a kérdéskörben, mégpedig az adat alapú döntéshozatalt, ami igaz lehet a gazdálkodásra éppúgy, mint a kereskedelemre.

Fontos felismernünk, hogy az adatok mennyisége és az új technológiák - mint például a mesterséges intelligencia - milyen új lehetőségeket nyitnak meg. A Syngenta az újabb és ellenállóbb hibridek mellett, az okszerű és modern technológiai javaslatokkal igyekszik a termelők segítségére lenni, de azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy sikert csak közösen érhetünk el, hiszen kölcsönösen függünk egymástól. A lehetőségekhez képest a legtöbbet kell kihoznunk a növényeinkből egy-egy adott hektáron, ráadásul mindezt a környezetünk és talajaink megóvásának figyelembevételével, hosszú távra tervezve. Ez lesz a jövő legnagyobb kihívása

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

szárazság

aszály

kihívások

problémák