Ez egészen elképesztő: ezekben a magyar városokban egy élet munkája sem elég a saját lakáshoz

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez egészen elképesztő: ezekben a magyar városokban egy élet munkája sem elég a saját lakáshoz

Az elmúlt hónapokban cikksorozatunk keretében már végig jártuk, hogy melyik megyeszékhelyen mennyibe is kerül átlagosan egy ingatlan. Ekkor egészen pontosan azt vizsgáltuk meg, hogy melyek a megyeszékhelyek legolcsóbb és legdrágább utcái. Azonban érdemes azt is megvizsgálni, hogy az átlagos négyzetméterárak hogyan viszonyulnak a megyei átlagfizetéshez. Azaz hány évnyi fizetésünkbe kerülne egy átlagos méretű lakás a fővárosban, vagy a megyeszékhelyek egyikén. Jelen cikkünkben ennek jártunk utána, illetve azt is megnéztük, hogy van-e esélyünk hitel nélkül ingatlant vásárolni, vagy a legtöbb magyarnak a saját lakás már csak álom marad - írta a Pénzcentrum.

A napokban láttak napvilágot a 2022-es népszámlálás legfrissebb adatai, ami szerint a lakások alapterülete növekedett 2011 óta, amikor a legutolsó népszámlálás volt. A KSH friss adatai szerint tavaly 82 négyzetméter volt a lakások átlagterülete, ami 4 négyzetméterrel nagyobb, mint a 2011-es átlag. Ezzel pedig a 4 szobás, vagy annál nagyobb otthonok aránya majdnem 30 százalékkal nőtt az elmúlt 11 év során.

A legfrissebb, 2022-es első negyedéves adatok alapján még mindig magasan Budapesten a legdrágábbak az ingatlanárak: itt átlagosan 810 ezer forintba kerül négyzetmétere az ingatlanoknak. Azonban, ahogyan az a lenti grafikonból is látszik egyre kisebb a különbség egyes vidéki nagyvárosok és a fővárosi ingatlanárak között. Veszprémben például átlagosan 655 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el az ingatlanok, míg Debrecenben 608 ezer forint ez a szám. Ha viszont jobban körülnézünk, akkor láthatjuk, hogy sokszor óriási különbségek vannak a budapesti és a vidéki árak között.

A korábbi években a fővárosi árakban volt nagyobb emelkedés mérhető, de mára ismét kezdenek beállni az arányok, vagyis Budapest a legdrágább, amit az olyan nagyobb városaink követnek, mint Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár vagy Győr. A rosszabb gazdasági helyzetben lévő városok, különösen a kistelepüléseken viszont a fővárosi árak töredékéért is lehet lakóingatlant venni. A legolcsóbb településeken a 100 ezer forintot sem érik el a négyzetméterárak, míg Budapesten ez már jóval 800 ezer forint felett van. A fővárosi átlagot egyedül néhány balatoni település közelíti vagy haladja meg, idén a Balatonfüredi járás például még Budapestnél is drágább lett, 900 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakkal

– közölte a lappal Futó Péter, a Portfolio ingatlanszakértője.

A cikkből kiderült, hogy a régióközpontokat nézve a megyei jövedelmekhez képest a legdrágább most Debrecen, ahol több mint 14 évnyi átlagfizetés összegébe kerül egy 82 négyzetméteres lakás. Budapesten ez szintén 14 év, a legtöbb régióközpontban pedig 9-11 év között alakul, míg Salgótarjánban alig több mint 5 év

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

ingatlan vársárlás

ingatlanpiaci körkép