Ez az új magyar kenyér letarolhatja a boltokat? Mutatjuk, miből készül

Agrárszektor   
  Megosztom
Ez az új magyar kenyér letarolhatja a boltokat? Mutatjuk, miből készül

Magyarországon évente átlagosan 5 millió tonna búza terem, amelyből a hazai malmok 1-1,2 millió tonnát dolgoznak fel. Emellett azonban egyre népszerűbbek a nem hagyományos gabonafélékből készült lisztek, valamint az ezekből sütött kenyerek és pékáruk is. Ahogy az Agrárszektor írja, ezek a hagyományos kenyérgabonáknál jellemzően kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkeznek, és ez kivételesen egészséges táplálékká teszi őket, amelyek jó hatással lehetnek a különféle betegségekkel, allergiákkal és más problémákkal küzdők egészségére.

Színes búza? És ebből lehet lisztet, kenyeret készíteni?

A szakmabelieken kívül talán kevesen tudják, de a magyar kézműves és kovászos pékségek számára 2021 nyara óta már elérhetőek a kékbúzából készített lisztek, amelyeket az Első Pesti Malomban őröltek. Ezt a fajtát a Gabonakutató Nonprofit Kft. nemesítőjének, Matúz Jánosnak köszönhetjük. A nemesítő a Pékmesternek elmondta, hogy egy jó fagyállóságú, a Karpát medence éghajlatát bíró, magas szárszilárdságú kékbúzát akart létrehozni, amelyik magas antioxidáns tartalommal és kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik.

A kékbúza-lisztből készült kenyerek az első kovászos péküzemi tapasztalatok szerint is eltértek az étkezési búza lisztektől és a fehér kenyerektől. A lisztet az elsők között kipróbáló pék szerint a világos változat leginkább kékszínű száraz festékpornak tűnik, a teljes kiőrlésű pedig inkább szürke színű malteralapanyagnak. Az elmondások szerint a teljes kiőrlésű kékbúza-lisztből készült kenyereknek édeskésen telt íze van, ami azok számára is vonzó lehet, akik nem szeretik a kovász savanykás ízét.

A fogyasztók visszajelzése alapján a magyar nemesítésű kékbúza liszt táplálkozási értéke, valamint ízhatása alapján a jövőben kiemelt szereplője lehet a különleges dolgokat kereső, élelmiszertudatos fogyasztók számára. A kékbúza-liszt a jövőben - remélhetőleg - nemcsak a pékségek, de a lakosság számára is elérhetővé válik majd.

Milyen régi és új fajtákkal kísérleteznek még? Erről többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

kenyér

kenyér fajta

új kenyér

kék búza

színes búza