Durva, de ez is bekövetkezett: jó messze kerültünk a román jóléttől

Népszava   
  Megosztom
Durva, de ez is bekövetkezett: jó messze kerültünk a román jóléttől

Tavaly 2 százalékponttal zárkózott fel a magyarok fogyasztása az uniós átlaghoz, míg 2021-ben ez még csak az uniós átlag 70 százalékát érte el, ez 2022-ben már 72 százalékra nőtt – derül ki az Eurostat vásárlóerőparitással kiigazított adataiból. Ami viszont nem változott: ez a második legrosszabb adat az EU-ban. 2021-ben és tavaly is csak a bolgárok költöttek kevesebbet fogyasztásra a magyaroknál, ott az uniós átlag 67 százalékát érte el az egyéni fogyasztás. Ez leegyszerüsítve azt jelenti, hogy a magyar háztartások az unióban a második legszegényebbek –, de persze ez csak az átlagra igaz, hatalmas szórás van egy országon belül, írja a Népszava.

A magyar fogyasztás a szlovákkal van egy szinten, ott az uniós átlaghoz képest 73 százalékot mértek a statisztikusok, bár meg kell jegyezni, hogy a szakértők körében évek óta vita van a szlovák adatok minőségével kapcsolatban. Más tapasztalatok ugyanis nem támasztják alá Szlovákia ilyen gyenge teljesítményét, sem az egy főre jutó fogyasztásban, sem az egy főre jutó GDP-ben. Alulról felfele Horvátország (75 százalék), majd Görögország (78 százalék) következik.

Románia az elmúlt években az egy főre jutó fogyasztásban már megelőzte Magyarországot, ám, hogy a többi V4-államot is le tudta hajrázni, az komoly teljesítmény. A román fogyasztást jelentősen támogatják a nagyszámú romániai vendégmunkások hazautalásai.

A lista élén Luxemburg áll évek óta, ott a fogyasztás az uniós átlagot 38 százalékkal (138) haladta meg, majd következik Németország (119 százalékkal), illetve az örökösen utolérni kívánt Ausztria, ahol az egy főre jutó fogyasztás az EU-átlag 118 százaléka. Idén a magyar mutató két százalékpontot javult, ami ha megmaradna következő években is, akkor az uniós átlagot 14 év alatt érnénk el, az osztrák színvonalat beérni pedig még további 9 évbe telne. Vagyis lemaradásunk a jelenlegi fejlődési ütem mellett Ausztriához képest 25 év, hasonló volt a 1990-es rendszerváltáskor. A gond egyértelműen magyar gazdasági modellel van, hisz a gyors modernizációt választó egykori balti államok már most az uniós fogyasztás 80 százalékán vannak, míg Litvánia már gyakorlatilag utolérte az EU-t, az egy főre jutó fogyasztás elérte az uniós átlag 95 százalékát, ami ragyogó teljesítmény egy egy ex-szovjet gazdaságtól.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fogyasztás

háztartások

eurostat

felmérés

uniós átlag