Egyre elkeserítőbb a helyzet vidéken is: drasztikusan csökkent a háziorvosok száma

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre elkeserítőbb a helyzet vidéken is: drasztikusan csökkent a háziorvosok száma

A KSH 2022-es évet összegző egészségügyi adatai szerint több mint 80 alapellátó orvossal kevesebb praktizált tavaly, mint egy évvel korábban. Tízezer lakosra hat alapellátó orvos jutott. Az orvosok korfája sem kedvez a betegellátásnak: egy év alatt közel 600 orvossal nőtt a 70 év feletti gyógyítók száma - írta a Napi.hu.

Tovább csökkent a praktizáló háziorvosok és házi gyermekorvosok száma hazánkban tavaly év végére – írta a Napi.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adatai alapján. A KSH összesen 5725 háziorvosról és házi gyermekorvosról tudott, míg egy évvel korábban még 5807 orvos praktizált az alapellátásban. Tehát több mint 80 orvossal lett kevesebb, mint korábban.

A háziorvosok számának csökkenése egyébként már 1998 óta tart, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többször is hangsúlyozta, az alapellátás megerősítése a prioritások között szerepel.

Tavaly a KSH szerint tízezer lakosra átlagosan 5,9 háziorvos, illetve házi gyermekorvos jutott Budapesten és Csongrád-Csanádban kicsit jobb a helyzet, utóbbi két térségben majdnem 7 orvos jutott tízezer lakosra.

Az összes praktizáló orvosok számot nézve, 2022-re az orvosok száma mintegy 4 százalékkal 40 671-re nőtt, a korábbi 38 920 gyógyítóról.

2021-ben egy dolgozó orvosra 249 lakos jutott, 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, 2022-re az arányszám 239-re csökkent.

Sokan járnak orvoshoz

Tavaly a magyarok 73 százaléka járt valamilyen orvosnál. Többségük (71 százalékuk) az alapellátásban volt, 35 százalék szakorvosnál és 27 százalékuk pedig fogorvoshoz ment.

A lakosság valamivel több mint 4 százaléka nem kapott meg valamilyen szükséges orvosi ellátást. Ennek hátterében harmaduknál leginkább a halogatás, ötödüknél a várólistára kerülés, valamivel több mint minden tizedik betegnél pedig az időhiány állt annak a hátterében, hogy nem ment orvoshoz.

A fogorvosi ellátás a lakosság közel 2 százalékánál maradt el, aminek legfőbb oka az volt, hogy nem volt rá pénze.

2022-ben ugyanúgy mint 2021-ben a háziorvosok és házi gyermekorvosok több mint 73 millió esetet láttak el. 2020-hoz képest ez 17 százalékos emelkedést jelent. Mindkét évben a betegek évente 7–8 alkalommal fordultak háziorvoshoz. 2022-ben a háziorvosok és házi gyermekorvosok 12 773 esetet láttak el, vagyis hivatalos munkanapokkal számolva napi 50 beteget fogadtak.

Tízből négyen krónikus betegek

2022-ben a magyar lakosság közel kétharmada elégedett volt az egészségével, a férfiak 5 százalékponttal nagyobb arányban, mint a nők. 2019 és 2021 között erőteljesebben nőtt azoknak az időseknek az aránya, akik magukat jó vagy nagyon jó egészségűnek vélték, mint a hasonló állapotú fiataloké.

  • 2022-ben viszont a jó vagy nagyon jó egészségérzetűek aránya az idős személyek körében 16 százalékkal romlott, miközben a fiatalabbaknál nem változott számottevően.
  • A 16 éves és annál idősebbek 39 százaléka, ezen belül a nők 43, a férfiak 35 százalékának volt valamilyen krónikus betegsége.
  • Vagyis magas vérnyomása volt, pajzsmirigy működési zavarral küzdött, esetleg valamilyen bélrendszeri problémája volt.
  • A lakosság negyedének látásproblémái is vannak, szemüveget hord. Fizikai és érzékszervi korlátozottság tekintetében összességében száz emberből 36-an érzik korlátozottnak magukat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészségügy

orvos

orvoshiány

egészség