Hivatalos: itt a rendelet, 2024-től így változik a falusi CSOK és a Babaváró támogatás!

HelloVidék   
  Megosztom
Hivatalos: itt a rendelet, 2024-től így változik a falusi CSOK és a Babaváró támogatás!

Megjelentek a Babaváró támogatás- és a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendeletek a Magyar Közlönyben tegnap este - szúrta ki a Pénzcentrum.  A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatója is megjelent kormányrendeletekről. Ebben elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy 2024-től a Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK összege egyaránt emelkedik, arról már szűkszavúbban fogalmaznak, hogy megszűnik az eddig legnépszerűbb támogatási forma, azaz a sima CSOK. Itt vannak a részletek:


 

A kormány az Otthonteremtési Program részeként vezette be 2015-ben a CSOK-ot, annak érdekében, hogy támogassa a magyar családok önálló lakhatáshoz jutását. A vissza nem térítendő támogatást a gyermeket nevelő vagy vállaló családok új lakás építésére vagy vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére használhatják. A CSOK, valamint a hozzá kapcsolódó államilag támogatott, kedvezményes hitel lehetőségével eddig 226 ezer család élt összesen, 734 milliárd forint összegben

- írja a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megszűnése kapcsán a KIM.

Magyar Közlöny: így változik a Babaváró támogatás 2024. január 1-től

Jövőre csak a 30 év alatti nők számára, ugyanakkor 10 millió forint helyett 11 millió forintos összeghatárral biztosítja a Babaváró támogatást a kormány. A KIM kommentárjában azt is kifejti, hogy amennyiben az anya elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 31. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig.

A 2024. január 1-től 10 millió forintról 11 millió forint összeghatárra emelkedő hitel továbbra is kamatmentes marad

- tette hozzá a KIM.

Magyar Közlöny: így változik a falusi CSOK 2024. január 1-jétől

A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendelet 41 oldalon tartalmazza az új falusi CSOK részletszabályait, illetve kapott a dokumentum egy 50 oldalas mellékletet is, amelyben 50 oldalra fért rá az összes olyan település, ahol fel lehet venni a falusi CSOK-ot 2024-től. Ugyanakkor talán a legfontosabb azt kiemelni, hogy új lakás építése vagy vásárlása esetén NEM emelkedik meg a kistelepüléseken elérhető CSOK összege (marad a maximum 10 millió forint), tehát az emelések kizárólag az eddig is kizárólag használt lakásokra elérhető falusi CSOK-ot érintik (maximum 15 millió forintnyi támogatás).

A KIM kommentárjában, a falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok módosításával kapcsolatban kiemeli, hogy meglátásuk szerint míg a sima CSOK nem, "a falusi CSOK továbbra is hatékonyan járul hozzá a családok lakhatási terveinek megvalósításához". Mint kifejtik, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől a falusi CSOK összege

  • 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.

A KIM közleményében hozzáteszi, meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg

  • egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra,
  • két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra,
  • három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető

- zárul a KIM közleménye, utalva arra, hogy a klasszikus CSOK csak a kistelepüléseken marad meg az eddigi formájában. A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK 2024. január 1-jétől érvényes részletszabályait a Magyar Közlöny 2023. évi 103. számának 5215. oldalától lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

családtámogatás

csok

falusi csok

babaváró

támogatás

magyar közlöny

otthonteremtési támogatás