Ilyen táborokba küldik a gyerekeket egyre többen: őrület, mit tanulnak az erdő mélyén

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ilyen táborokba küldik a gyerekeket egyre többen: őrület, mit tanulnak az erdő mélyén

A nyári táborok nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztőek is a gyerekek számára. Különösen a természetközeli táborok segíthetnek abban, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a környezetet, valamint fejlesszék kreativitásukat, önállóságukat és társas készségeiket. Cikkünkben három olyan táboroztatót kerestünk fel, akik vidéki természetközeli nyári táborokat szerveznek és megosztották velünk, hogy milyen előnyökkel jár ez a gyerekek fejlődése szempontjából.

Elsőként Koszorú Csaba, a Gyermekliget Alternatív Óvoda és Iskola igazgatója és táborvezetője mondta el, hogy náluk általános iskolás korúak táboroznak, de nem csak a saját tanítványaik, más intézményekből is vannak évről-évre visszatérő diákok. Az elmúlt években az Erzsébet Táborok programnak hála a családok nagy kedvezménnyel tudtak táborozni náluk. Négy turnus van június közepétől július közepéig: Kézműves tábor, Felfedező tábor, Öko- és Dráma tábor. Intézményükben a gyerekek eleve nyitottak a világra, a természetre és hála a hatalmas zöld környezetüknek, nem igazán van szükség külön felkelteni az érdeklődésüket. Tele vannak virágokkal, állatokkal, fás ligettel, és persze nincsenek kütyük, de vannak élménypedagógia programok. A gyerekek ösztönösen fordulnak a felfedezés, barangolás irányába, és mivel egymáshoz is kapcsolódnak, pillanatok alatt elfelejtik, hogy nincs okos eszköz a közelükben. Tanítványaikat egész évben így nevelik-oktatják.

Az ember bármennyire is kiszakította magát a természetből és bármennyire steril vagy mesterséges közegben él, biológiailag a természet része. Szükségünk van a napfényre, a levegőre, a mozgásra, a talaj érintésére, arra, hogy az érzékszerveink pásztázzanak és felfedezzenek. A gyerekek idegrendszerére ez remek hatással van, levezetik a stresszt, kiélhetik a mozgásigényüket és persze sok új dolgot is tanulnak. Fejlődnek a társas kompetenciáik. Mivel ez lenne evolúciósan a természetes, ők gyorsan vissza tudnak zökkenni ebbe a létbe. A természetközeli nyári táborok visszaadják az igazi gyerekkor élményét, amikor lehet sarazni, futni, mászni, bogarakat és gyíkokat fogdosni, szirmokat számolni, nagyokat nevetni.

A táborok szervezése és lebonyolítása során az anyagiak okozzák a legnagyobb nehézséget. Még támogatás mellett is szűkös az a keret, amiből az étkezést, programokat, anyag- és eszköz költségeket meg kell oldani, vagy egy külsős szakember díját például. A tanáraik természetesen térítés nélkül dolgoznak. Támogatás nélkül még nehezebb, hiszen a családok számára is nagy kihívás egy-egy tábor teljes költségének előteremtése.

A táborokkal kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kapnak szerencsére. A legjobb bizonyíték az, hogy évről-évre visszatérnek a táborozó diákok a Gyermekliget Iskolába, a sajátjaik mellett más iskolák tanulói is rendszeres vendégek. A szülők egy része akár az iskolaváltást is meglépi, annyira elvarázsolja őket Kecskemét legzöldebb sulija, és a gyermekközpontú pedagógiája.

Következő válaszadónk Kövér Richárd, a Kövér Ranch táborvezetője, aki elárulta, hogy minden gyermek számára kínálnak tartalmakat egészen a Kézműves tevékenységektől kezdve az akadálypályán át a quadozásig.

A gyerekek természet iránti érdeklődésének felkeltésére és fenntartására Információs táblákat, szóbeli történetmesélést alkalmaznak, mindemellett a táborozók közvetlenül kapcsolatba léphetnek az ott élő állatokkal, akár az etetésben vagy gondozásban is részt vehetnek.

A természetközeli nyári táborok a gyerekek fizikai, szellemi és érzelmi fejlődése szempontjából is előnyösek. A gyerekek körében javul a szocializálódás, fejlődik az empátia, javul az állatok iránti szeretet, trauma (harapás) után visszaszoktatják őket az állatokhoz, az esetlegesen fennálló gyenge allergia is teljesen megszűnhet.

A táborok szervezése és lebonyolítása során nehézséget okoz a központi adatbázis hiánya. Az iskolák maguk döntik el, hogy mit lehet kitenni a hirdető táblára, sajnos gyakori, hogy az ismerősök jogtalan versenyelőnyhöz jutnak ezáltal. Nincs állami gyűjtő oldal. A megbízható táborokat és a színvonaltalan gyermek veszélyeztetést nem lehet külön választani csak tapasztalat útján. Nincsen hosszútávon működő, hiteles véleményezési lehetőség semmilyen formában.

Táboraikat mindenki imádja, állandó jelenség lett az első hét utáni közvetlen hosszabbítás. Teljes őszinteséggel kijelenthető, hogy negatív dolgot nem tudnak a szülők mondani. Harmadikként Kittka András, a Funside Táborok alapítója is válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk, hogy táborozóik között a gyerekek nagyon széles köre megfordul: nyaranta összesen több mint 2000, 5-17 éves fiatal táborozik a Funside helyszínein. Napközis és ottalvós programjaik között több mint 30-féle tematika található meg: köztük a legnagyobb befogadóképességű a balatoni ottalvós táboruk, ahol a természetközeli helyszínüket a Balaton-part, egy erdő, egy golfpálya és a gyönyörű Balatongyöröki Szépkilátó határolja.

Mind az oktatás, mind pedig a programjaik során igyekeznek kihasználni a környezet adottságait: tanáraik gyakran tartanak jógaórát a tóparti fák alatt vagy képzőművészeti foglalkozásokat a Szépkilátó Badacsonyra néző dombján, miközben más tanulóik éppen a Balatonban tanulnak vízilabdázni vagy SUP-on evezni. Egy hosszú tanév után nagyon sokan keresik a szabadban történő, tartalmas kikapcsolódást és feltöltődést.

A visszajelzésekből azt érzékelik, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szabadban zajló és mozgással járó programok, és ez a trend a pandémia óta még jobban felerősödött. A nyári táborozás egy kiváló alkalom arra, hogy a gyerekek olyan tevékenységeket is kipróbálhassanak, amelyre év közben nincs idejük vagy lehetőségük. Éppen ezért igyekeznek minden évben elhozni újfajta foglalkozásokat: az idei évben például újdonság balatoni táborukban a SUP-jóga, vagy a Lupa-tónál tartott napközis táborukban a wakeboard.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tábor

nyári tábor

nyári táborok