Vadiúj csodagyógyszer készülhet mostantól Debrecenben: rengeteg betegnek nyújthat segítséget

MTI   
  Megosztom
Vadiúj csodagyógyszer készülhet mostantól Debrecenben: rengeteg betegnek nyújthat segítséget

Több mint 2 millió dollár (673,6 millió forint) értékben alakított ki új, speciális gyártóhelyet Debrecenben a Teva Gyógyszergyár Zrt. A beruházás jelentőségét növeli, hogy a létesítményben előállított készítmény fejlesztését is a debreceni kutatók végezték - közölte a gyár.

Azt írták, az új gyártótérben a szervátültetettek számára létfontosságú immunszuppresszáns termék készül. A közlemény szerint hosszú évek fejlesztései érnek egybe egy most zárult projektben Debrecenben, a Teva Gyógyszergyár Zrt.-nél. A társaság több mint egy évtizeddel ezelőtt adta át az úgynevezett High Containment (Fokozottan Zárt) üzemét a nagy hatáserősségű termékek előállítására.

A milliárdos termékgyártó-kapacitással rendelkező üzemben idén januárban egy új, speciális gyártótér kialakítása kezdődött meg azzal a céllal, hogy a debreceni telephely portfóliójának fontos készterméke - a legmagasabb biztonságtechnikai standardokat, komplex műszaki megoldásokat alkalmazva - még több beteghez juthasson el.

A beruházás jelentőségét növeli, és egyben a debreceni telephely kutatói bázisának fontosságát is jól szemlélteti, hogy az elmúlt években két kutatási szakterület is dolgozott a készítmény fejlesztésén - jelezték a közleményben.

Korábban a termék hatóanyagának gyártástechnológiáját is részben a debreceni kutatók fejlesztették ki, melynek köszönhetően e termék a telephely hatóanyag-portfóliójának meghatározójává válhatott. A hatóanyaggyártás első lépése is Debrecenhez köthető, amely a tavaly csaknem 23 millió dolláros beruházással felépült új, a termékre dedikált gyártóüzemben történik

- írták.

A projekt keretében a késztermék összetételét is a debreceni generikus kutatás-fejlesztési igazgatóság munkatársai fejlesztették ki. Mind a fejlesztés, mind pedig a gyártás komoly szakértelmet kíván meg, ugyanis egy különleges, összetett gyártástechnológiával előállított termékről van szó.

Ez az immunszuppresszáns készítmény, amelyet a szervtranszplantáción átesett páciensek kezelésében a szervkilökődés megakadályozására használnak, kapszula formában áll a betegek rendelkezésére többek között Európa és Ázsia számos országában.

A cég nettó árbevétele a nyilvánosan elérhető információk szerint 225,8 milliárd forintra emelkedett a megelőző évi 206,3 milliárdról; üzemi eredménye 52 milliárd forint fölé nőtt a 2021-es 41,3 milliárdról, adózott eredménye pedig 223,7 milliárd forint volt tavaly az egy évvel korábbi 142,6 milliárd forint után. A Teva több mint 1800 munkavállalót foglalkoztat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

teva

gyógyszertár

gyártóhely

telephely