Már árulják a magyarok kedvenc nyári csemegéjét: leesik az állad, ennyi a kilóár 2023-ban

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Már árulják a magyarok kedvenc nyári csemegéjét: leesik az állad, ennyi a kilóár 2023-ban


A csemegekukorica szezonja csak most startol, de átlagon felüli termésben bízhatnak a hazai termelők. Az aszály elkerülte a gazdákat, ahogy a vasi kistermelő mesélte a HelloVidéknek. Idén a bio termesztésű kukoricásukban a rovarokkal gyűlt meg a bajuk. A termés egynegyede emiatt veszett kárba.

A kukorica hazai betakarítása az elmúlt napokban, július második felében kezdődött, a növények állapota a főbb termesztőkörzetekben ígéretesnek mondható – közölte a NAK. Jó hír tehát, hogy átlagon felüli termésben bízhatnak a hazai gazdák. A feldolgozók előtt azonban számos kihívás áll, a növekvő költségek mellett a kínai konkurencia is gondot okozhat, de erről majd később. Azért, ha már csemegekukorica, hozunk majd cikkünk végén egy-két izgalmas receptet is…

A vasi kukoricásban a rovarok okoznak súlyos károkat

Szalay István és Szalayné Rácz Adél gazdálkodók Vas megyében, több éve foglalkoznak többek között csemegekukoricával is. Ahogy mesélik, fő profiljuk a szamócázás. Sokkal kisebb mennyiségben foglalkoznak csemegekukoricával, de jövedelem kiegészítésként azért választották a sütőtök mellett ennek termesztését, mert maguk is ezeket kedvelik leginkább. Másrészt a szamóca kapcsán kialakult egy stabil vásárlókörük, akikkel év közben is szeretnék tartani a kapcsolatot.

Saját tapasztalataik szerint az idei év - csemegekukorica szempontjából - jól alakult. Ha valaminek jó a sok eső, az a kukorica. Ők azonban nem bízzák a véletlenre (az időjárás szeszélyére) a termést. A tavalyi extrémen aszályos évből kiindulva már tavasszal csöpögtető szalagos öntözést alakítottak ki. Tavaly is öntöztek, de akkor még más technológiával, felülről locsolták a vizet. Ha tavaly nem locsoltak volna, nem is lett volna termésük - mesélték. Már most meglátszik az idei év öntözésének eredménye, a tavalyihoz képest is nagyobbak a kukoricacsövek és szebbek.

Mi kistermelőként a csemegekukoricát vegyszermentesen termeljük. Szerves trágyát kap a kukoricaföld, kézzel gyomláljuk, még bio szereket sem használunk. Idén azonban elért bennünket a rovarkár: a leszedett csövek negyede emiatt veszett kárba, rágott és kukacos

- tették hozzá.

Csemegekukoricából három faját vetnek, de ahogy mesélték, a koraival mindig megküzdenek, sokkal érzékenyebbek, a későbbi fajták sokkal ellenállóbbak. Mindig szakaszosan vetik őket, 3 részletben, ügyelnek arra, hogy a fajták különböző érési idejűek legyenek, így tudják 3-4 hétre elnyújtani a szezont.

A rovarkárok és költségeik növekedése miatt a tavalyi 220 Ft/ cső árat idén meg kellett emelniük. A bolti ára a csemegekukoricának 300-400 Ft között van, a vasi termelők a két ár közé lőtték be a saját árukat: 350 forintért árulják a csemegekukorica darabját.

Idén kiváló szezonban bízhatnak másutt is a gazdálkodók

Míg a múlt évben a rendkívüli aszály komoly veszteséget okozott a hazai csemegekukorica termelőknek, az idén kiváló szezonban bízhatnak a gazdálkodók. Az időjárási körülmények eddig kedvezően alakultak, a csapadék mennyisége és a hőmérséklet is ideális volt a csemegekukorica fejlődése szempontjából – olvasható a NAK közleményében. A szakemberek szerint a tavalyi évvel ellentétben az idén az öntözetlen területeken is jó, közepes termésben bízhatnak a gazdálkodók. A csemegekukoricát szakaszosan vetik, az első betakarítási szakasz július közepén kezdődött meg.

A termelők idén a piaci helyzetre sem panaszkodhatnak, a feldolgozók az év elején minden eddiginél magasabb áron kötöttek szerződést a gazdákkal, sok esetben előleget és öntözési prémiumot kínálva a termelőiknek. A gazdák helyzetét javítja az új támogatási rendszer is, amely kiemelten kezeli a zöldborsó és a csemegekukorica termelést. A képet árnyalja ugyanakkor, hogy a különböző inputanyagárak jelenleg is magas szinten vannak, ráadásul az öntözés kapcsán is jelentősek a kiadásaik azoknak a termelőknek, akik nem állami vízművön keresztül jutnak öntözővízhez

- közölte a NAK.

Ugyanakkor míg a termelők helyzete relatív kedvezőnek mondható, a feldolgozóiparnak számos kihívással kell szembenéznie. Egyrészt a január közepén ajánlott magas felvásárlási áraktól annak ellenére sem tudnak visszalépni, hogy a viszonyítási pontkén használt árukukorica ára az év eleje óta nagyot esett. Másrészt a konkurencia is jelentősen szorongatja a hazai gyárakat.

Hiába számítunk kukorica-nagyhatalomnak, alig fogyasszuk

Hazánk a világ egyik legnagyobb csemegekukorica termelő országa, a feldolgozott termékek piacán is nagyhatalomnak számítunk. A múlt év azonban változást indíthatott el, az európai uniós piacra ugyanis – a rossz termés miatti termékhiány okán – betörtek a kínai feldolgozók. Azt, hogy ennek milyen hatásai lesznek a későbbiekben a csemegekukorica piacára, egyelőre nem lehet megbecsülni. Az árakkal vélhetően nem tudunk majd versenyezni, hiszen a klimatikus adottságoknak köszönhetően az érintett tartományokban évente többször is betakaríthatják a termést. A legnagyobb versenyelőnyünk, hogy a délkelet-ázsiai termény beltartalmi értékei és íze messze elmarad a magyar csemegekukoricáétól.

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle hazánkban. A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros területek vannak. A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá elterjedtek a szuper édes fajták, 70 százalékban azt vetnek.

A hazai csemegekukorica-fogyasztás elég alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként. Nem véletlen tehát, hogy az itthon előállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka a külpiacokra kerül. Ez az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünk.

Máris fillérekért adja a mézédes nyári csemegét az Auchan, Lidl, PENNY

Meghirdették a már megszokott éves csemegekukorica akcióikat a boltláncok- írta nemrégiben a Pénzcentrum. Az akciós újságok tanúsága szerint a Lidl és a Penny üzletekben is csütörtöktől, azaz mától darabja 249 forint lesz, a Tescóban 219 forint, az Auchanban pedig 198 forint. Egy helyen találtunk tehát idén 200 forintos darabárat akciósan, míg tavaly 180-200 forintos akciós áron adták a csöveket, tavalyelőtt pedig még a 150 forintos akciós ár volt általános.

Ahogy írták: A tavalyi 200-300 forint közötti árakból kiindulva a következő hetekben idén 250-350 forintért vehetjük meg a csemegkoricát csövenként. Így valószínűleg nem egy család visz majd a strandra magával otthon megfőzött kukoricát - ahelyett hogy megvennék ott 600-800 forintért készen - vagy sokan fognak grillezéshez kukoricából is betározni.

Ne csak főzzünk, süssünk is kukoricát!

A csemegekukoricát jellemzően mindenki sós vízben, főzve fogyasztja, pedig sütni is lehet: akár nyárson, szabadtűzön is. A TikTok segítségével hozunk is pár izgalmas, kipróbálásra érdemes receptet:

@gyongyilulu Akkor süssünk kukoricát?Szeretitek?#kukorica#konyha #vacsora #sütés #fypシ #fypage #nekedbe #tiktokrecipe #egészségeséletmód #gyongyilulu #fitness ♬ Shake It - Metro Station

Ezt a módszert is érdemes lesz kipróbálni:

@gyongyilulu Sült csenege kukorica sütözacskóban elkészítve?? #kukorica #baker #sütés #egészséges #egészségeséletmód #fit #fitness #fittok #foryou #pusztuljonaforyouba #nekedbelegyen #vállalkozónő #kövessbe #instagram #gyongyilulu ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kukorica

csemegekukorica

termés

recept

gasztro