Bizonytalanság uralkodik a zöldség-gyümölcs piacon: most foghatják a fejüket a termelők

Agrárszektor   
  Megosztom
Bizonytalanság uralkodik a zöldség-gyümölcs piacon: most foghatják a fejüket a termelők

Nagyfokú bizonytalanság uralkodik a zöldség-gyümölcs termékpályákon, amelyet régi problémák és újkeletű nehézségek egyaránt sújtanak. Ahogy az Agrárszektor írja, jellemző trend, hogy egyre kevésbé kezelhető a feldolgozók számára az időjárásból fakadó termelésbiztonsági nehézségek külpiaci érvényesítése, az ezek enyhítését célzó technológiai beruházásokat nem képes kitermelni a termelői oldal, valamint régóta fennáll a szerződéses fegyelem hiányosságaiból adódó problémák sora is. Újabb nehézség az is, hogy a feldolgozók bizonyos gyümölcsök esetén egyre inkább az importalapanyag felé fordulnak, a jogos áremelési igényeket sem tudják elfogadni a termékpálya résztvevői. A borús összképet tovább rontja, hogy a magas infláció és a csökkenő vásárlóerő miatt jelentős mértékben visszaesett a fogyasztás.

Biztosabb és bizonytalanabb területek

A legjelentősebb zöldség-gyümölcsfajok közül a csemegekukorica és zöldborsó termelése szinte teljes egészében, 100 százalékot közelítő mértékben szerződésen alapszik, melyet rendszerint már év elején megkötnek a szereplők. Az ipari alma és a meggy felvásárlása – jogszabályi kötelezettség okán 60 százalékban szerződéses alapon történik.

Jellemző azonban, hogy a szerződésben csak minimum árat rögzítenek a szereplők, így maga a szerződés nincs jelentős hatással a piaci árak meghatározódására

- mondta el az Agrárszektornak Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, a kisebb jelentőségű zöldségek és gyümölcsök esetében teljesen vegyes a kép: van, amelyek szerződéses, integrátori alapon jól működnek, és vannak, amelyek ad hoc piacokkal rendelkeznek.

Általában meg lehet állapítani, hogy a zöldségek esetében jóval nagyobb arányú a szerződéses alapú termeltetés és felvásárlás, míg a gyümölcsök esetében sokkal inkább a spontaneitás diktál a piacon

– hívta fel a figyelmet az elnök. Megjegyezte: Az igazsághoz tartozik az is, hogy a szerződéses viszony esetében is, a szerződéses fegyelem terén is van még hova javulnunk.

Adódik persze a kérdés, hogy mennyire lehet az előzetes szerződésre alapozni akkor, amikor a fagy, a jég, és más tényezők – az elmúlt évek tapasztalatai szerint - folyamatosan kockáztatják a termésbiztonságot? Ez a kérdés különösen aktuális idén, amikor a kajszit, vagy őszibarackot feldolgozó üzemek azzal néznek szembe, hogy a termés nagy része odalett. Milyen problémák nyomják még a gazdák vállát? Mi a helyzet a beruházásokkal, fejlesztésekkel? Erről többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

zöldség

gyümölcs