Elképesztő, ami a tejtermékekkel történik: egekben az árak, ki bírja ezt megfizetni?

Agrárszektor   
  Megosztom
Elképesztő, ami a tejtermékekkel történik: egekben az árak, ki bírja ezt megfizetni?

A tejtermékeket mi, magyarok örömmel és rendszeresen fogyasztjuk, ám tavaly szinte sosem látott drágulás vette kezdetét ezen termékek esetében is. Sokak nagy kedvence, a sajt hónapokig szinte luxuscikknek számított, mára azonban mérséklődtek valamelyest az árak. Vegyes egyelőre a kép az ágazatban, hallhatunk további csökkenésekről és drágulásokról is. Az Agrárszektor cikkéből kiderül, hogy milyen jelenleg a helyzet a szektorban és, hogy milyen árakkal találkozhatunk a tavalyiakhoz képest.

Ahogy a portál írja, vegyes a kép, amit jól mutat az is, hogy erősen megérzi a hazai tejipar a fogyasztáscsökkenést, illetve az Európában felhalmozódott jelentős tejfelesleget, ugyanakkor ez utóbbi az európai és hazai tej- és tejtermékárak csökkenését okozza. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 161,96 forint volt 2023 júniusában. A fehérjetartalom 0,1 százalékpontos, a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 júniusában a 2023. májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A jelentés szerint a tej és tejtermékek közül mérséklődött 4 százalékkal a trappista sajt, 5-5 százalékkal a gyümölcsös joghurt és a tejföl,6 százalékkal az adagolt vaj, 7 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, 9 százalékkal az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 11 százalékkal pedig a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej értékesítési ára.

Hogyan változtak az árak?

Tavaly novemberben brutális mértékben kezdtek el drágulni a tejtermékek - íme, néhány példa: 2022 októberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül

  • a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal,
  • a tehéntúró 81%-kal,
  • a kefir és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej pedig egyaránt 78%-kal emelkedett,
  • a natúr joghurt értékesítési árában 77%-os,
  • az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejében 76%-os,
  • az adagolt vajéban pedig 74%-os növekedést regisztráltak,
  • míg a tejfölnél 73%-kal,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejnél 71%-kal,
  • a gyümölcsös joghurtnál 64%-kal,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejnél 61%-kal,
  • az ömlesztett sajtnál 57%-kal,
  • valamint a natúr vajkémnél 37%-kal emelkedtek az értékesítési árak.

Ebben az időszakban nem volt ritka az 5-6 ezer forintos kilós trappista sajtár, de a nem hatósági áras tejért is 500 forint körül kellett fizetnünk. Áprilisában már mérséklődtek az árak, de még korántse voltak pénztárcabarátnak mondhatóak. Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

tejtermékek

tejtermékek ára