Íme a friss adatok a keserű magyar bérvalóságról: ennyit ér most a fizetésünk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Íme a friss adatok a keserű magyar bérvalóságról: ennyit ér most a fizetésünk

Nógrád megye után Budapesten emelkedtek a legkisebb mértékben a nettó átlagkeresetek Magyarországon az idei első negyedévben 2022. I. negyedévéhez viszonyítva. A KSH adataiból azonban látszik, hogy a kép csalóka, hiszen a béremelést forintra váltva nem olyan kétségbeejtő a helyzet a fővárosban - persze, a budapesti bér így is minden volt, csak nem inflációkövető, de ez sehol nem volt jellemző az országban, sőt. A drágulás idén az első negyedévben végig 25 százalék feletti volt, ezzel szemben egyetlen megyében sem nőttek ennyivel a bérek egy év alatt, derül ki a Pénzcentrum írásából.  

Még a legjobb Győr-Moson-Sopron is csak megközelíteni tudta a pénzromlás mértékét. Megnéztük azt is, melyik nemzetgazdasági ágak dolgozói kapták az országban a legnagyobb béremelést, és kiknek csökkent a fizetése. A közszolgáknál drasztikus bércsökkenés látható, ám árnyalják a képet a tavaly év elején kiosztott jutalmak, amik némileg torzítják a statisztikát. Ugyanakkor a szakszervezet szerint ennek ellenére is nagy a baj a több mint 600 ezer embert foglalkoztató közszférában, ők legalább 10-15 százalékos reálbércsökkenéssel számolnak ebben az időszakban, írja a Pénzcentrum.

Nógrád megye után Budapesten emelkedtek a legkevésbé a nettó átlagkeresetek Magyarországon az idei első negyedévben 2022 azonos időszakához viszonyítva (a közmunkásokat is beleszámítva) - derült ki a KSH adataiból. A statisztikai hivatal szerint 2023. I. negyedévében mind a nettó, mind a bruttó átlagbérek országosan 11,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopronban nőttek a fizetések, 20,4 százalékkal, Ezt követi jócskán lemaradva Pest megye 16,4-gyel, és Komárom-Esztergom 15,2-vel. 8 megyében ugyanakkor legfeljebb 2,5 százalékkal haladta meg a béremelkedés az országos átlagot.

Mindez még akár jól is hangozhatna, ám az infláció márciusban, az első negyedév végén 25,2 százalékos volt, azaz összességében még legnagyobb emelkedést produkáló megyékben dolgozóknak is jócskán csökkent a fizetésük reálértéke. Sőt, mint emlékezetes, az infláció az év első negyedében minden egyes hónapban 25 százalék feletti értéken volt Magyarországon.

A teljes cikk grafikonokkal a bérek megyei elosztásáról és további érdekességekkel ITT olvasható a Pénzcentrumon.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bérek

fizetések

ksh

adatok

infláció

béremelés

megyei bontás

szakmák