Kényszerhelyzetbe került rengeteg magyar: családi vagyonukat teszik kockára

Agrárszektor   
  Megosztom
Kényszerhelyzetbe került rengeteg magyar: családi vagyonukat teszik kockára

A magas inputköltségekre alacsony terményárak érkeztek, amely a magas kamatszintekkel párosulva különösen nehézzé teszi a szántóföldi növénytermesztés legköltségesebb időszakát, a hamarosan következő őszi munkálatok és vetés idejét. Számba véve a klasszikus finanszírozási eszközöket a tavalyi eredmény felhasználásától a terményértékesítésen át a banki forrásokig azt láthatjuk, hogy csak rossz vagy legalábbis elégtelen megoldásokat találunk. A jelek szerint rég nem látott mértékben fognak a termelők úgy dönteni, hogy személyes, illetve családi vagyonuk egy részét fordítják a következő hónapok költségeinek fedezésére, tudta meg az Agrárszektor. 

Nincsenek könnyű helyzetben a szántóföldi növénytermesztők idén, főleg akkor nem, ha a nemsokára kezdődő őszi vetésszerkezet megtervezésére és annak finanszírozására gondolnak. A várakozásoktól jócskán elmaradó jövedelmezőség és a magas kamatok miatt ez ugyanis korántsem egyszerű feladat, írja az Agrárszektor.

Rossz és rosszabb megoldások

A most következő őszi munkák finanszírozása elvben több forrásból is történhet. A tavalyi őszi munkák sokba kerültek, hiszen magas inputárak voltak, ez elvitte a megképződött nyereség jelentős részét. Ez amúgy sem volt magas sok szereplőnél, hiszen hiába voltak tavaly még magasak a terményárak, az aszály miatt az értékesíthető volumen volt kevés.

Idén általánosan tapasztalható, hogy az integrátorok is óvatosabbak a 2022-es tapasztalatok után. Mindez persze nem véletlen: az általuk kihelyezett vetőmag, műtrágya sok esetben egyáltalán nem hozta meg azt a hasznot, amit vártak.

Vannak még rendezetlen számlák

Mindez azt is jelenti egyben, hogy a termelők közül is sokaknak van még tavalyról áthozott, átütemezett tartozása, az előző évi aszálykárnak ma is érvényesül egy ilyen áthúzódó hatása. Mindazok, akik egy integráció keretei között termelnek, fontolóra vették, hogy megállapodást kössenek a partnerükkel. Ilyen megegyezések szép számmal születtek, amely idén további nyomást helyez a gazdálkodókra.

Szóba jön még finanszírozó szereplőként az Európai Unió és a magyar állam is. Az uniós támogatások tavaszi részlete jobbára elment az akkori munkákra, a következő kiutalásra október 15-e után számíthatnak a termelők, addig pedig már fizetni kell a soron következő munkák költségeit.

Fontos finanszírozó szereplők a bankok is, amelyeken keresztül az állam szerepet vállalhat, a pénzintézetek esetében azonban általános, hogy a kedvezményes hiteleket jobbára már kihelyezték.

Inkább a befőttesüveg, mint a piaci kamatok

Maradnak a piaci hitelek, amelyek továbbra is nagyon drágák annak ellenére, hogy az utóbbi időben csökkent a bankközi kamatszint, a Bubor. Ma azonban még mindig 16-17 százalékos kamatráta mellett lehetne bevonni piaci alapon forgóeszköz-hitelt.

Ez nem vonzó a gazdáknak, hiszen éven belül nem reális ekkora kiadásnak a kigazdálkodása. Főleg úgy nem, hogy a terményárak nagyon alacsony szinteken vannak, hiába az aránylag jó termés, a jövedelem messze elmarad a termelők korábbi várakozásaitól. Értelmezhető profit például a búza esetében hektáronként 9 tonnás hozamnál van, erre a szintre azonban csak kevés termelő képes – az országos átlag 5,6 tonna körül alakul.

Ez a mennyiség egyébként a korábbi évek eredményeinél jobb, még ha el is marad a korábbi várakozásoktól. Nagyban rontja a helyzetet ugyanakkor az alacsony terményár, amely azt eredményezi, hogy még az idei évben sem lesz a búzán nyereség a gazdálkodók túlnyomó részénél.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

gazdák

költségek

termelés

ráfizetés

finanszírozás